Szijjártó Péter: az EU-nak be kell fejeznie a Nyugat-Balkán fenyegetését és zsarolását

Szijjártó Péter: az EU-nak be kell fejeznie a Nyugat-Balkán fenyegetését és zsarolását

A nyugat-balkáni integrációs politika sikerre viteléhez az Európai Uniónak be kell fejeznie a térség országainak fenyegetését és zsarolását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Banja Lukában. A tárcavezető a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Magyarország küszöbön álló EU-elnökségének egyik prioritása a nyugat-balkáni bővítési folyamat felgyorsítása lesz.

„Az Európai Uniónak a jelenlegi helyzetben frissességre, új ambíciókra, inspirációra és új energiára van szüksége, és úgy gondoljuk, hogy mindezt a Nyugat-Balkán biztosítani tudja” – vélekedett. Szijjártó Péter ennek kapcsán kiemelte, hogy minden országnak jogában áll döntenie a saját jövőjéről, saját sorsáról, ezért a választási eredményeket tiszteletben kell tartani.

Hírdetés

„Mi, magyarok sikeres európai integrációs politikát akarunk, azt akarjuk, hogy az Európai Unió bővítési politikája végre sikeres legyen, de ennek fontos előfeltétele az, hogy az Európai Unió ne a zsarolás és ne a fenyegetés eszközét használja akkor, amikor a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos politikáját építi fel” – mutatott rá.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »