Szijjártó: Nem veszünk részt a hisztériában

Szijjártó: Nem veszünk részt a hisztériában

A brit külügyminiszter mellett a magyar diplomácia vezetője sem vett részt az uniós külügyminiszterek tanácskozásának Donald Trumpról szóló részén. Szijjártó Péter – európán végigsöprő hisztériáról beszélt az új amerikai elnökkel összefüggésben.

„Úgy érzem, vagy egy sor pozitív hozadéka Donald Trump megválasztásának, de nagyon fontos, hogy ne befolyásoljuk a megválasztott elnököt, vagy a kormányzatát. Csak pár nap telt el a választás óta és most meg kell várnunk, hogy mi következik. Azt hiszem, a lehetőség pillanatának kell tekintenünk a jelenlegi helyzetet” – vélekedett Boris Johnson, brit külügyminiszer.

Hírdetés

Nemcsak a brit külügyminiszter, a magyar Szijjártó Péter is távolmaradt az uniós találkozó Donald Trump megválasztásáról szóló napirendi pontjától. „Kétségtelenül szórakoztató az európai politikai eliten végigsöprő hisztéria, de ebben a magunk részéről mi nem kívánunk részt venni, két okból sem. Az egyik az az, hogy mi Donald Trump megválasztását úgy összességében egy jó hírnek tartjuk. Másrészt azért sem, mert hogy az amerikai emberek véleményét, meg döntését, tiszteletben kell tartani. Akkor is tiszteletben kell tartani, hogy ha nem azt a döntést hozták az amerikai emberek, amely döntést az európai liberális médiaelit meg politikai elvárt volna tőlük” – így Szijjártó Péter.

Az uniós védelmi és külügyminiszterek tárgyalásán újra téma volt a migráció. „Az ENSZ keretein belül szeptemberben kezdtük meg annak tárgyalását, hogy a migrációs és menekültválság felelősségét közösen kell megosztanunk. Mi, európaiak abban hiszünk, hogy ezt a felelősséget az egész világnak vállalnia kell” – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Bizottság külügyi főképviselője.

Az EU-s külügyminiszterei elfogadtak egy dokumentumot, amely az EU globális stratégiáját tartalmazza a biztonság és a védelem terén. A tagállamok ebben azt vállalják, hogy a jövőben többet tesznek a hatékonyabb közös biztonságpolitikáért, különös tekintettel a kibertámadásokra, a terrorizmus megelőzésére, illetve az embercsempészet és fegyverkereskedelem visszaszorítására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »