Szijjártó: háromszázezer adag vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy az fel tudja gyorsítani oltási kampányát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

„A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír” – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is.

„Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani” – húzta alá. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást – tette hozzá Szijjártó Péter.

Elmondta: másfél éve világrengető kihívással állnak szemben, olyannal, amely még a gazdag és erős országok egészségügyi rendszereit is rendkívüli próba elé állította.

Létrejött azonban egy széles körű konszenzus, amely arról szól, hogy a megoldást a járványra csak a vakcina jelenti. Sajnos azonban az európai vakcinabeszerzést Brüsszel elrontotta – jelentette ki.    

 

Ez nem egy politikai vélemény, hanem számokkal alátámasztott igazság – tette hozzá.

Érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az Európai Unió – mutatott rá.

Ráadásul a mennyiségi problémák mellett az elosztási mechanizmus korrektsége kapcsán is számos kétség merült fel – jelentette ki.

Hírdetés

„Magyarország azonban sikeresen kezelte a világjárványt. Oltásban Európa éllovasai vagyunk” – mondta.

Ez azért van így, mert Magyarország a vakcinát nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti. „Mi a vakcinát annak tekintjük, ami: emberéletek megmentésének eszköze” – húzta alá.

Úgy vélte: a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak.

„Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és háromszázezer AstraZeneca vakcinát adunk nekik kölcsön” – fűzte hozzá.

Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és – mint mondta – ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni.

„Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen” – hangsúlyozta. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban.

Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja – hangsúlyozta.

Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának – mondta.

A szlovén kormányfő még egyszer megköszönte azt a segítséget, amelyet Magyarország tavaly nyújtott a szlovén kórházak számára.

Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti – mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez.

„Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet Önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban” – mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »