Szijjártó bemutatta az új világrendet

Szijjártó bemutatta az új világrendet

Új rend alakult ki a világban, amelynek lehetőségeit csak úgy lehet kihasználni, ha az eddiginél jobban működik együtt Észak-Amerika, Európa és Közép-Ázsia – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Hamburgban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legfőbb vezető testülete, a Miniszteri Tanács ülésén.

Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy a politikai és gazdasági átalakulások minden eddiginél mélyebbek, és már csak az a kérdés, hogy az új világrend teljes mértékben kialakult-e, vagy még formálódik.

Az új világrend a miniszter szerint a következőkből áll:

vége a politikai korrektségnek és az álszentségnek,új gazdasági térségek emelkednek fel,a tőke áramlása már nem csak nyugat-keleti irányú, hiszen „sikeres keleti vállalatok” keresik az utat Európa feléegyre nagyobb jelentősége van a digitalizációnak,világszerte milliók hagyják el a hazájukat.

Hírdetés

Mindez kivételes lehetőségeket jelent, de nagy veszélyeket is – szögezte le Szijjártó Péter.

Ha az észak-amerikaiak, a kelet- és nyugat-európaiak és a közép-ázsiaiak hatékonyabban együtt tudnak működni, akkor képzett munkaerejük, fejlett infrastruktúrájuk és technológiájuk révén ki tudják használni a gazdasági lehetőségeket, erősíthetik versenyképességüket, és a világ bármely más térségénél nagyobb tőkevonzó képességre tehetnek szert. Amennyiben viszont nem tudják javítani az együttműködést, akkor nem tudják leküzdeni az új világrend veszélyeit – mondta a külügyér.

S hogy ez miben testesül meg? Az „ellenőrizetlen, szabályozatlan, illegális, tömeges migráció és a vallási szélsőségesség” miatt fenyegető terrorizmusban.

Ezért az észak-amerikaiaknak, kelet- és nyugat-európaiaknak és közép-ázsiaiaknak el kell végezniük öt feladatot:

„Végre le kell győzni” az Iszlám Államot,gondoskodni kell a felszabadított területek stabilitásáról (hogy ne alakuljanak ki újabb terrorszervezetek),védeni kell a keresztény közösségeket,a segítséget kell odavinni, ahol baj van, nem pedig fordítva,végül: át kell alakítani a nemzetközi fejlesztési együttműködést úgy, hogy a migráció forrásaiként vagy tranzitországként működő országok csak akkor kaphassanak támogatást, ha otthon tartják menekültjeiket.

Mindezeken felül pedig fel kell hagyni a vádaskodással és egymás sértegetésével, és minden országnak tiszteletben kell tartania a többiek kultúráját, örökségét és történelmét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »