Szijjártó: a járvány és a migráció ördögi kört képeznek

Szijjártó: a járvány és a migráció ördögi kört képeznek

A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással, hiszen minél több helyen jelenik meg a járvány, annál többen indulnak meg az emberek, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének a veszélye – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta:

„Egyetlen feladatunk van: megvédeni saját polgárainkat az újonnan kitörő migrációs hullámok veszélyeitől, és minden létező eszközt meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy a migrációs folyamatokat megállítsuk” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy a világjárvány gazdasági hatásai hozzájárulnak a migráció erősödéséhez. A többfelé jelentkező fegyveres konfliktusok nem a megoldás irányába tartanak, illetve újabb migrációs hullámra lehet számítani a NATO afganisztáni kivonulásából fakadó terrorfenyegetés és Brüsszel migrációpárti politikája miatt is – mondta.

Hírdetés

„Jól látszik, hogy Brüsszel számára semmi nem elég ahhoz, hogy belássák a bürokraták, hogy a migráció komoly kockázatokkal jár” – fogalmazott. A miniszter példaként említette, hogy az Olaszországba érkezett illegális bevándorlóknál számos esetben kimutatták a koronavírus Deltának nevezett, Indiához köthető variánsát.

Elmondta, sürgető feladat meggyőzni Brüsszelt, hogy felejtsék el a migrációpárti politikát, illetve annak biztosítása, hogy Afganisztánban a NATO-csapatok kivonulása ne járjon az ország biztonsági helyzetének romlásával, amelynek nyomán újabb migrációs hullámok indulnának ki. Arról tájékoztatott, hogy hírszerzési információk szerint a nemzetközi csapatok kivonulásával olyan biztonsági kockázatok jönnek létre Afganisztánban, amelyek nyomán akár százezrek vagy milliók érezhetik azt, hogy útra kell kelniük. Ezért

A migráció témájában Szijjártó Péter közölte azt is, hogy az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal migrációs megállapodás megkötésére készül. Ezzel összefüggésben kijelentette: Magyarország világossá tette, hogy „egyetlen olyan megállapodáshoz sem adja a nevét”, amely újabb migrációs nyomást helyez az Európai Unióra. Magyarország csak akkor tudja támogatni a megállapodás létrejöttét, ha az nem a migrációról, hanem kereskedelmi és gazdasági együttműködésről szól – húzta alá.

„Magyarország valamennyi polgárának személyes biztonságát csak úgy tudjuk garantálni, ha fizikailag megvédjük őket” – fogalmazott. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a migrációs veszély minél távolabb álljon meg a magyar határtól – mondta. Ha azonban a migráció mégis eléri a magyar határt, biztosítani kell, hogy ott meg is álljon. Magyarország erre fel van készülve, és egyetlen illegális migránst sem fog beengedni, az ugyanis a gazdasági és kulturális kockázaton túl jelentős egészségügyi kockázattal is jár – tette hozzá Szijjártó Péter.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »