Szigorúbb oltási igazolványos szabályok, rövidebb karanténidő – minden újdonság egy helyen

Szigorúbb oltási igazolványos szabályok, rövidebb karanténidő – minden újdonság egy helyen

Fontos változásokat jelentett be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

Nagyon gyorsan terjed itthon is az omikron variáns, a megbetegedések nagy arányát már ez a koronavírus okozza, és a következő napokban a megbetegedések számának jelentős emelkedésére számítanak – mondta Gulyás Gergely.

Ahogy arról már korábban is volt bejelentés, február 15-től csak oltással lesz érvényes a védettségi igazolás, ennek feltételeiről most részleteket is elárult a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A védettségi igazolvány tehát oltási igazolvánnyá alakul (mert a kormány álláspontja szerint az átesettség az omikron esetében már mást jelent, mint korábban), és csak akkor lesz érvényes ha valaki

  • megkapta mindhárom oltást (vagy Janssen esetében a második, ismétlőnek számító adagot)
  • két oltást kapott és a második dózist nem régebben 60 napnál.

Hírdetés

A fenti szabályok a felnőttekre vonatkoznak, a gyerekeknél továbbra is a két oltásadag után jár oltási igazolvány.

További változás, hogy mivel enyhébbek a tünetek és gyorsabban is lezajlik a betegség omikronos fertőzés esetén,

Iskolai szabályok: ha egy osztálynál megbetegedés történik, 5 napra csökken a karanténkötelezettség, de csak az oltatlanoknál, az oltottaknak nem kell karanténba vonulniuk.

A magyar lakosság egyébként 64 százalékban oltott, ez az európai sorrendben az utolsó harmad elejéhez elég – mondta Gulyás Gergely. Megjegyezte: a tünetek ellen minden itthon engedélyezett oltás védelmet nyújt.

Később kérdésre válaszolva elmondta: 5 napnál előbb negatív teszttel sem lehet szabadulni, mert addig tart a vírus lappangási ideje. Nem akarták megszüntetni a karantén intézményét, mondta, hozzátéve, más európai országok sem élnek ezzel a gyakorlattal.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »