Szigetváron tartották a Pécsi Egyházmegye lelkigyakorlatának soron következő alkalmát

Szigetváron tartották a Pécsi Egyházmegye lelkigyakorlatának soron következő alkalmát

Március 5-én Szigetváron tartották a Pécsi Egyházmegyében élő híveket megszólító, 11 település 13 helyszínén február 25. és április 5. között megrendezésre kerülő, közös imádságra épülő lelkigyakorlat-sorozat negyedik alkalmát. Az elmélkedéseket Csúzdi Illés felsőszentmártoni, Dohány Zoltán bicsérdi és Rosner Zsolt szigetvári plébánosok vezették, majd főpásztori szentmisével zárult a program.

Szigetváron, a Szent Rókus-templomban tartott lelkinapon a programban elmélkedések, rózsafüzér és keresztúti ájtatosság is szerepelt. A lelkigyakorlat Jézus hegyi beszédéhez kötődött. A négy órás program mottója „Az apostolok érezték, hogy jó nekik itt lenni!” volt. 

Az elmélkedéseket Csúzdi Illés felsőszentmártoni plébános kezdte. A beszéd és a csendesség, higgadtság és hallgatni tudás kapcsolatáról, valamint a segítségnyújtás mibenlétéről tanított. Kiemelte, hogy a másikra való odafigyelés, meghallgatás sokszor fontosabb és értékesebb segítségnyújtás, mint a beszéd, a tanácsadás.

Rosner Zsolt szigetvári plébános elmélkedése a hegyi beszéd második szakaszához kötődött, amely Máté evangéliumának hatodik fejezetében található. Először az alamizsna, az imádság és a böjt helyes gyakorlatára világított rá. Az alamizsnát ma értelmezhetjük önkéntességként, jótékonykodásként és adakozásként, melyeket ma is fontos megtennünk. Az imádság egyéni és közösségi szinten is megvalósulhat, fontos azonban, hogy ne függjünk mások véleményétől. A böjt a szív szélesre tárásában segít. Az evangéliumi fejezet második része az anyagi javakhoz való helyes viszonyulásról, az aggódás félretételéről és az Istenbe vetett bizalom erősítéséről szól.

A harmadik elmélkedés Dohány Zoltán bicsérdi plébánostól hangzott el. Témája Máté evangéliumának hetedik fejezetéből a hegyi beszéd harmadik szakasza volt. Négy fontos tanításra épült. A „Ne ítélkezzetek!” rész arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a pozitív ítélet kimondásával az irgalmasság szemüvegén át ítélünk másokat, az Isten is így ítél majd meg minket. Ezzel másoknak is jót teszünk, csökken az emberek közötti keserűség és megtapasztaljuk a gondviselés ajándékait. A kitartó imádsággal kapcsolatban a „Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!” (Mt 7,7) jézusi felszólítást a középpontba állítva a plébános így fogalmazott:

A plébános Szent Mónika és fia, Szent Ágoston történetével támasztotta ezt alá. Kiemelte, hogy sokszor a Jóisten nemje a szeretet igenje, és nincs meg nem hallgatott imádság. Aranyszabályként kiemelte: „Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták.” (Mt 7,12). Végül a sziklára épített ház példázata nyomán kiemelte, hogy merjünk bátran Urunkra alapozni, akkor minden viszontagság és körülmény között lelkünk fenn fog maradni. Ha komolyan vesszük az imádságot és a szentgyónást, sziklára építjük a házunkat. Legyen fix pont az életünkben Jézus Krisztus, aki „ugyanaz tegnap, ma, és mindörökké” (Zsid 13,8).

Hírdetés

A lelkigyakorlat szentmisével zárult, melynek főcelebránsa Felföldi László megyéspüspök volt. Prédikációjában a főpásztor hangsúlyozta: Jézus kiválaszt, meghív bennünket, hogy különleges legyen az életünk. Ezzel a lelkinappal meghívott minket, hogy találkozzunk vele, miként a színeváltozás hegyére meghívott apostolok vagy az emmauszi tanítványok (Lk 24,13) is találkoztak vele. Jézus ad valamit, amit csak ő tud adni: az együttlét örömét, Isten életének bensőséges megtapasztalását.

A lelkigyakorlat ideje alatt Felföldi László püspök, Egri József, Csúzdi Illés, Dohány Zoltán és Rosner Zsolt plébánosok, valamint Kovács József püspöki titkár gyóntattak. A plébánián a melegedni vágyókat a szigetvári karitászcsoport és a helyi rózsafüzér társulat tagjai látták vendégül.

A bicsérdi, felsőszentmártoni, sellyei, somogyhárságyi és a szigetvári plébánia fiatalabb és idősebb tagjai a püspöki szentmisén teljesen megtöltötték a Szent Rókus-templomot.

Szöveg és fotó: Szigetvári plébánia / Sudár Viktória, Pandur Gábor

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »