Szétverte a hatalom a rendszerváltás előhangjának tekintett pozsonyi tüntetést

Szétverte a hatalom a rendszerváltás előhangjának tekintett pozsonyi tüntetést

Vízágyúkkal és gumibotokkal verte szét a kommunista karhatalom a „földalatti” egyház által szervezett gyertyás tüntetést Pozsonyban, 1988. március 25-én. Az esemény résztvevői az emberi jogok és a hívők jogainak korlátozása ellen léptek fel.

A 35 évvel ezelőtti gyertyás tüntetés az 1968-as prágai tavasz elfojtása utáni Csehszlovákiában a kommunista államhatalom elleni legjelentősebb megmozdulás volt.

A békés tüntetést az akkori egyházi „ellenzék” szervezte a 2015-ben elhunyt Ján Chryzostom Korec püspökkel, későbbi bíborossal és több más neves személyiséggel az élen.

A nagygyűlés ismertetett célja az volt, hogy békés tiltakozással érje el a katolikus püspökök kinevezését, valamint a teljes vallásszabadság és a polgári szabadságjogok biztosítását.

A megmozdulás az akkori párt- és államhatalom széles körű ellenintézkedései, valamint a Pacem in terris (Békét a Földön) nevet viselő – a kommunista államhatalommal együttműködő katolikus papokat tömörítő – szervezet felszólítása ellenére is létrejött.

Hírdetés

Este hat órára több ezer békés – gyertyákat és mécseseket kezükben tartó – tüntető gyűlt össze a Szlovák Nemzeti Színház előtti Hviezdoslav téren és a környező utcákban.

A tiltakozás fő szervezőinek nagy része nem lehetett jelen, mivel őket vagy házi, vagy rendőrségi őrizetben tartották.

A helyszínen fokozott erőkkel jelen lévő rendőrség egy ideig nem lépett közbe. Majd miután a tömeg az állami és a pápai himnusz eléneklése után imádkozni kezdett, a rendőrség felszólította az összegyűlteket a távozásra.

Nem sokkal a rendezvény vége előtt a karhatalom vízágyúk és könnygázgránátok bevetésével valamint kutyás-gumibotos rendőrökkel oszlatni kezdte a tömeget.

Az erőszakos tömegoszlatás során sokakat megvertek a rendőrök, több tucat tüntetőt és több járókelőt is elvezettek.

A kommunista hatalom durva közbelépését az egész nyugati világ elítélte. Az 1989-es rendszerváltás előzményének tartott megmozdulás 1993 óta az emberi jogokért folytatott küzdelem emléknapja Szlovákiában.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »