"Szeret a Jóisten" – Tarlós nem szívesen maradt volna hivatalban ilyen közgyűléssel

"Szeret a Jóisten" – Tarlós nem szívesen maradt volna hivatalban ilyen közgyűléssel

Jól jártam azzal, hogy ilyen közgyűlési háttérrel nem én leszek a főpolgármester – mondta a Népszavának Tarlós István, aki annak is örül, hogy véget ért a mocskos kampány.

Választási veresége ellenére megkönnyebbültnek tűnt Tarlós István, akit későbbi terveiről kérdeztek. Mint ismert, az ex-főpolgármester képviselői mandátumát sem vette fel a Fővárosi Közgyűlésben – jelzésértékű lehet azonban, hogy Orbán Viktor a kampányértékelőjében mint megnyert, kiváló tanácsadót emlegette őt.

„Ez jelen pillanatban nem tartozik a nyilvánosságra, de ha lesz végkifejlete, azt nem tartom titokban” – mondta a lapnak Tarlós arról, hogy vállalna-e hivatalos vagy nem hivatalos tanácsadói munkát a miniszerelnök stábjában.

A volt főpolgármester spekulációk helyett mindenkit arra kér, hogy csillapodjon le: örül, hogy véget ért „a minden oldalról ronda kampány”, és azt szeretné, hogy háborúskodás helyett nyugalom legyen a városban. Mint megjegyezte, ő jól járt a jelenlegi helyzettel: „Képzelje csak el ezt a közgyűlést, szemben a kormánnyal, és ha mégis én nyerek, akkor a fókuszban velem” – mondta az ellenzéki többségű fővárosi testületre utalva Tarlós, majd hozzátette: „Hogy ilyen körülmények között nem én nyertem, erre azt tudom mondani, hogy szeret a Jóisten.”

A választási eredménnyel kapcsolatban azt gondolja, szinte biztos, hogy a szavazópolgárok nem az ő személyéről hoztak döntést. Ami városvezetői múltját illeti, nettó 25 évig volt polgármester, 9 évig főpolgármester – munkájával nem elégedetlen, csinálja utána ezt valaki, ha tudja. Utódjáról szólva Tarlós István úgy fogalmazott: bár nem hasonló személyiségek, „eredendően nem utálják egymást Karácsony Gergellyel”, és őszintén gratulál neki a győzelemhez.

A felvetésre pedig, hogy miben és milyen tanácsot adna a városvezetés kapcsán Karácsonynak, annyit mondott: „Ha valamiről megkérdez, a véleményem elmondom neki, de senkinek nem vagyok a fogadatlan prókátora.”

Az atv.hu beszámolója szerint Karácsony Gergely egyébként többször is egyeztetett Tarlós Istvánnal, és teljesen normális hangvételű beszélgetéseket folytattak. Az új főpolgármester csütörtökön veheti át elődjétől a Városházát és a hivatallal együtt a folyamatban lévő ügyeket.

Dühösek a pártközpontra a vidéki fideszesek

Hírdetés

Sejtették ők, hogy ez a választás más lesz, mint az eddigiek, de csak a nyugtatgatást kapták fentről, segítséget nem – írja ugyancsak a Népszava.

"Amikor kirobbant a Borkai-botrány, összeültünk, s megbeszéltük, hogy lépni kellene valamit, nehogy ránk is boruljon a szarból, de Pestről az a válasz jött, nem kell foglalkozni vele, ez a győriek ügye, nekünk nem árthat semmit. Erre tessék, vasárnap egy olyan választókerületben veszítettem simán, melyet korábban kétszer meggyőző fölénnyel hoztam" – ezt állította egy vesztes dunántúli fideszes képviselő.

A megkérdezett vidéki kormánypárti politikusok közül többen is azt mondták a lapnak, hogy a körzetüket járva észlelték, hogy ez a választás más lesz, mint a korábbiak 2006 ősze óta, de ilyen változásra nem számítottak.

– Az eddig bevált, bevett sémák szerint dolgoztunk, de a korábbiakhoz képest feleannyi aktivistával, ugyanis sokan elszivárogtak az elmúlt években – jegyezte meg egyikük. – Pedig korábban mindig figyelt az aktivistákra a központ, a munkájukért nemcsak egy közös vacsorát kaptak, mint tavaly a parlamenti voksolás után, hanem volt egyendzseki, esernyő, bulik, a csapatok vezetőit pedig meghívták az eredményváróra. Ahová legutóbb már csak a helyi fontos emberek mehettek, akik pedig végigdolgozták a kampányt, kaptak egy köszönőlevelet. A magam részéről nem is csodálom, hogy elkeseredtek vagy megsértődtek.

– Budapestről folyamatosan azzal jöttek, hogy az ellenzéki összefogást nem úgy kell számolni, hogy összeadjuk a benne szereplők támogatottságát, mert a felmérések szerint a jobbikosok nagy része nem fog a baloldaliakra szavazni, hanem otthon marad – magyarázta egy fideszes politikus (ebből is látszik, mennyire nincsenek képben, hiszen a Jobbik ma már baloldali párt, s baloldali a szavazóbázisuk is – a szerk.), aki az elmúlt öt évben egy dunántúli város frakcióvezetőjeként ült a testületben, ahová most be sem jutott. – A Facebook-bejegyzések alapján viszont mi nem ezt tapasztaltuk, és a kampányban is látszott, sokkal jobban érdeklődnek az emberek a választás iránt, mint korábban.

– Öt éve közel négyszázzal kevesebben szavaztak rám, akkor majdnem húsz százalékkal nyertem, most csaknem ugyanennyivel kikaptam – állította egy Fidesz-KDNP színeiben 13 évig városi képviselő forrás. – Három felmérés volt helyben augusztus közepétől a múlt hétig, s mindegyiken úgy 15 százalékkal alacsonyabb részvételi hajlandóságot mértek, mint a vasárnapi eredmény.

Egy másik városi fideszes arról beszélt, hogy a Borkai-ügy után sok szimpatizáns megkereste őket, s bár próbálták megnyugtatni őket, többen láthatóan elbizonytalanodtak.

– Szerintem nagyon rosszul kommunikálták a történteket a központban, az elhallgatás csak olaj volt a tűzre, hiszen így az emberek csak az ellenzéki portálokról kaptak tájékoztatást – vélekedett. – Meg is lett az eredménye, a 12 helyből eddig nyolc volt a mienk, most négy.

– Rutinból ment a kampány, pedig tudtuk, nálunk kiélezett lesz a verseny, hiszen legutóbb is meleg volt a pite – így egy kormánypárti városi képviselő, aki két ciklus után volt kénytelen elköszönni a testülettől. – Már a kezdet is nehéz volt, mert arról a két emberről, akit Pesten kiválasztottak polgármester-jelöltnek, hamar kiderült, hogy megosztják szavazóinkat. A kampányra is kevesebb pénz jutott végül, mint ígérték, és igazából országos húzónév sem jött el hozzánk, csak olyanok, akikről az átlagszavazó talán nem is hallott. Mari néninek semmit sem mond egy államtitkár neve. Látszott, hogy elsősorban Budapestre fókuszálnak, Tarlóst kellett nyomni, úgy tűnt, el sem tudják képzelni, hogy vidéken ki lehet kapni…

– Elpuhultunk. Elkényelmesedtünk. Elgőgösödtünk. Mondjam még? – így summázta egy fideszes értelmiségi Egerben pártja és polgármestere vereségét. A kampányt közelebbről figyelő férfi szerint senki nem jelezte, hogy nagy a baj, de ha leültek volna gondolkodni egy kicsit, akkor maguktól is kitalálhatták volna: kevés lesz ugyanaz a mozgósítás, mint öt évvel ezelőtt, hisz a túloldalon nem szétaprózott, hanem összefogott ellenzék állt, ütőképes aktivista csapattal.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »