Szépül a kékkői kastély

Szépül a kékkői kastély

Komoly fejlesztések valósulnak meg mostanában a kékkői várkastélyban. Jelenleg annak északi szárnyát renoválják.

A Balassiak által több mint hatszáz évig birtokolt, a kéklő, sziklás hegycsúcsról elnevezett erődítmény Kékkő fölött emelkedik, öt kilométerre a járási székhelytől, Nagykürtöstől. A komplexum részét képezi az 1278 előtt emelt régi gótikus vár romja és az 1730-as években épített barokk kastély épülete, amelyben napjainkban a Szlovák Nemzeti Múzeum égisze alá tartozó Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma székel. Az intézmény a bábszínművészet múltjának és jelenének dokumentálásával, a gyermekjátékok fejlődésének történetével, valamint a régió históriájával foglalkozik.

Hírdetés

Az elmúlt években a kastély keleti szárnya már megszépült; javították a tetőszerkezetet, addig használaton kívüli termek kaptak új funkciót, de megújult a homlokzat, és a nyílászárókat is lecserélték.

Ezekhez a fejlesztésekhez kapcsolódott 2020-ban a HraMoKaPlus elnevezésű projekt, amit az Európai Gazdasági Térség 2014–2021 közötti pénzügyi csomagja és a Vállalkozás a kultúra, a kulturális örökség és a kulturális együttműködés területén nevű program révén az állami költségvetés támogatott. Ezeknek köszönhetően zajlik napjainkban a kastély északi szárnyának a megújulása is, közel 1 millió eurónyi forrásból. Az Európai Gazdasági Térség alapjából több mint 800 ezer eurót, az állami költségvetésből 142 ezer eurót, a Szlovák Nemzeti Múzeum pedig a saját büdzséjéből mintegy 50 ezer eurót szánt a fejlesztésekre. A projekt az új homlokzat kivitelezésén, az új nyílászárók elhelyezésén és az új szociális helyiségek kialakításán túl több műhely kialakításával is számol; így a kastély északi szárnyában nemcsak a képzőművészek kapnának teret, hanem a bábszínház rendezői és a bábszínésznövendékek is.

Az építési munkálatok miatt jelenleg le van zárva a kastély udvara és a hozzá tartozó híd is, a múzeumlátogatók számára azonban egy másik bejáraton biztosítják a belépést. A rekonstrukciótól függetlenül a múzeum működése zavartalan.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »