Szenzációs felfedezés Csíkszeredában: egy 1497-es kiadású Ószövetségre bukkantak a levéltárban

Szenzációs felfedezés Csíkszeredában: egy 1497-es kiadású Ószövetségre bukkantak a levéltárban

Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában: egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között.
A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta – közölte a Romkat.ro katolikus portál. Mint arról beszámoltak,

a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között megőrződött egy ószövetségi kötet, amelyet 1497-ben nyomtattak Koberger Antal nürnbergi nyomdájában.

Hírdetés

Az ívrét méretű bölcsőnyomatot – a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint – 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György pap. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a csíkszeredai gyűjtőkönyvtárba. A jóval későbbi bőrkötés és a pólyás könyvekre csak alaposabb vizsgálattal utaló egyéb formai megjelenés nem cáfolta a kuriózumpéldány valós kilétét – olvasható a Romkat.ro portálon.

Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négykötetes Bibliának a második kötetét képezi, Guillelmus Brito, Matthia Döring, Paulus Burgensis és Nicolaus de Lyra posztilláival ellátva. A 46 könyvből álló ószövetségi Szentírásból ez az ősnyomat a próféták könyveit tartalmazza: Izajás, Jeremiás, Siralmak, Báruk, Ezekiel, Dániel, Ozeás, Joel, Ámosz, Abdiás, Jónás, Mikeás, Náhum, Habakuk, Szofoniás, Aggeus, Zakariás, Malakiás, Makkabeusok I. és II. könyveit.

A gyulafehérvári főegyházmegyében lévő, már feldolgozott plébániai könyvtárak közül eddig ez számít a legrégebbi nyomtatványnak.

Az ősnyomtatvány mérete 24 x 32 cm. A több mint 600 oldalas kötetben 10 metszet is található. A 18. század eleji bőrkötésbe öltöztetett 15. század végi Ószövetség digitalizált formában kutatható a levéltár honlapján. A ritka értékesnek minősülő incunabulum további tudományos kutatása folyamatban van – tájékoztatott a Romkat.ro.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »