Szentmisével zárták le a Lehár Antal-emlékévet Szombathelyen

Szentmisével zárták le a Lehár Antal-emlékévet Szombathelyen

November 14-én ünnepi szertartással zárult a Báró Lehár Antal ezredes születésének 145. évfordulója alkalmából rendezett emlékév. A szentmisét Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök és Székely János megyéspüspök közösen mutatta be a szombathelyi székesegyházban.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte Töll László ezredes az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság részéről.

Homíliájában Berta Tibor tábori püspök a felolvasott evangéliumi szakasz kapcsán kiemelte, hogy a gondviselés Istene nem az emberi félelemre épít, nem is manipulálja az embert, hanem mindig a személyes felelősségre irányítja a figyelmet, amelyben természetesen mindig ott van a választás és a döntés szabadsága.

„A Lehár Antal ezredes által parancsnokolt 106. gyalogezred katonái számos alkalommal föl tudták mutatni a felebarát iránti irgalmas szeretet jézusi tanításának valóra váltását az olasz fronton.

Bizonyos, hogy erre ösztönözte őket otthonról hozott őseiktől, nagyszüleiktől, szüleiktől elsajátított vallásos hitük, az ezred tábori lelkészeinek buzgó lelkipásztorkodása s magának, Báró Lehár Antal ezredesnek a példamutatása, amelynek egyik nagyon szép és értékes megnyilvánulását olvashatjuk a gyalogezred első parancsában, ahol a »Bátorság és hűség!« jelmondat után ez áll:

– hangzott el Berta Tibor tábori püspök szentbeszédében.

Hírdetés

Mivel az emlékév Lehár Antal ezredes életének színterein zajlott – így Ausztriában is –, a szentmise után beszédet mondott Wolfgang Wildberger ezredes az osztrák Fekete Kereszt részéről, illetve felszólalt Fülöp András, az emlékév főszervezője is.

A székesegyházból a csapatzászló kíséretében vonultak ki a meghívott vendégek és hívek, majd megtekintették az MH 83. Poppr Emil és a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóaljak állományából ezen alkalomra felálló század díszmenetét.

Az ünnepségen közreműködött a Kaposvár Helyőrségi Zenekar.

Berta Tibor Szentbeszéde a videóra kattintva megtekinthető.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye / Honvédelem.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »