Szent Korona híd: jelenleg a legfontosabb előkészítő munkálatok folynak

Szent Korona híd: jelenleg a legfontosabb előkészítő munkálatok folynak

Az elmúlt időszakban jelentős és meghatározó lépések történtek az Ipolybalog és Ipolyvece között létesítendő Szent Korona híd megépítése terén. Megyei, szakhatósági és állami pozitív egyeztetéseket követően már a leendő híd látványterve is megszületett.

Mint korábban beszámoltunk róla, idén húsvétvasárnap írta alá a két település vezetője a gyaloghídról szóló szándéknyilatkozatot. A Felvidék.ma az elmúlt bő fél év történéseiről kérdezte a Palócföldet az Ipolyon át összekötő Szent Korona híd kezdeményezőjét, Pászti Károlyt.

Hol tart jelenleg a híd tervezése? Milyen szintű egyeztetések voltak az elmúlt hónapokban?

Ha sorrendbe szeretném tenni a legfontosabb eseményeket a híd 2021 februári, először még csak gondolati síkon történő megszületése óta, akkor a húsvétvasárnapi, Ipolybalog és Ipolyvece polgármesterei által aláírt együttműködési nyilatkozatot, a júniusi Nógrád megyei és Besztercebánya megyei elnöki támogató nyilatkozatot és a júliusi miniszteri megállapodást követően a legfontosabb lépés a Szlovák–Magyar Közös Közlekedési, Hírközlési és Infrastrukturális Bizottság október eleji ülésén Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője és Jaroslav Kmeť, a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának államtitkára közötti, a két települést összekötő kerékpározási lehetőség kialakításáról és a hozzá tartozó híd megépítéséről szóló megállapodás volt.

Jelenleg magyar oldalon a Külgazdasági és Külügyi Minisztérium megbízásából az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t, hogy készítsék el a beruházás megvalósíthatósági tervét és hatástanulmányait.

A gyalogoshídról időközben elkészült egy látványterv. Minek alapján készült és mit szimbolizál?

A látványtervet Pakucs Gergely, a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának hidász hallgatója készítette a felkérésemre.

Hírdetés

A kezdeményezés milyen visszhangra lelt a Felvidéken, valamint az anyaországban?

Először a két ország környékbeli falvai, városai, kulturális, művészeti, turisztikai egyesületek képviselői, vezetői csatlakoztak a támogatók köréhez, később csatlakozott a Rákóczi Szövetség is. Az eltelt bő fél évben pedig százakkal bővült a híd híveinek köre.

Kik, mely szervek támogatják a megépülését?

Ipolybalog és Ipolyvece után elsőként Dejtár, Ipolynyék, Inám, Ipolykeszi, Nagycsalomja, Ipolyhídvég, a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület, a Dejtári Fonó Kulturális és Falufejlesztő Egyesület, az Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület, az Ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport, s az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom csatlakozott támogató nyilatkozatával. Később a jelentősebb szakhatóságok közül támogatásáról biztosított a Közép-Duna Völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Duna Menti Regionális Vízművek és a Szlovák–Magyar Vízügyi Igazgatóság Ipoly Albizottsága is. A szlovák szakhatóságok megkeresése már a NIF feladata lesz, de úgy gondolom, hogy a miniszteri, majd az államtitkári szinten történt megállapodás garantálja az országok közötti szakmai együttműködést.

Bíznunk kell abban, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Natura 2000 se találjon kivetnivalót az elképzelésben, hogy jövő ilyenkorra készen lehessen a tanulmány.

Pakucs Gergely gyaloghídról készült látványterve az alábbi prezentációban tekinthető meg. A Szent Korona hídról szóló látványvideó ITT nézhető meg.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »