Szent Ilona tiszteletére épül kápolna a kelet-erdélyi Csíkajnádon

Szent Ilona tiszteletére épül kápolna a kelet-erdélyi Csíkajnádon

Az erdélyi Csíkajnád falu határában kápolnát építenek Szent Ilona tiszteletére. Július 11-én ünnepélyes körülmények között időkapszulát helyeztek el a kápolna szentélyének alapjába, október végén már fedél alá került az épület, és a keresztet is felhelyezték a kis toronyra. Az építkezésről Bogos Róbertet, a Szent István Szervezet titkárát kérdezte a Romkat erdélyi katolikus hírportál.

– Felkeltette a figyelmem az épülő kápolna titulusa, hiszen Erdélyben meglehetősen ritka a Szent Ilona tiszteletére szentelt templom vagy kápolna.

– Amikor az ajnádi falumonográfia elkészítéséhez átfogó helytörténeti kutatást végeztünk, akkor több helyi idős ember mesélt visszaemlékezésében a Szent Ilona-dűlőben levő alapszerű kiemelkedésről, kápolnahelyről, ahonnan köveket vittek házaik újjáépítéséhez az 1944-es faluégés utáni időszakban.

A kápolnahely a falu határában, az egykori Balaskó-vár (a szomszédos Csíkszentmihály felől a hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt találhatóak Balaskó várának romjai) és a bánya közelében található, a közelben haladtak el valamikor az Erdélyt Moldvával összekötő szekérútvonalak. Vannak olyan helytörténeti feltételezések, hogy kisebb szentély, vagy ispotályos hely is lehetett itt. A helynevet régi térképeken és jegyzőkönyvekben is megtaláltuk, tehát nemcsak az emlékezet őrizte meg a kápolnahely dűlő  vagy a határkereszt megnevezését. Egyébként Szent Ilona-freskó – úgy tudom – található a közeli göröcsfalvi templomban.

– Mi a története a mostani kápolnának?

– Mivel azt a területet, amelyre kápolnahelyként emlékeznek, nem tudtuk megvásárolni, így ott régészeti kutatást sem tudtunk végezni. Ezért szakemberek geodéziai módszerrel átvilágították a földet, és találtak egy 5×5 méteres kőalapzatot a földben. Hat évvel ezelőtt döntöttük el, hogy ezekhez a méretekhez hasonló nagyságú épületet szeretnénk építeni. Megvásároltuk az illető telekkel szomszédos területet, és elkezdtük a tervezést, engedélyeztetést.

A kezdeményező csapat Gál Sándor Szabolcs tervezővel felkereste a csíki kápolnákat, hogy ötleteket, információkat gyűjtsön. Ezek alapján készült el a Szent Ilona-kápolna látványterve. Hosszas folyamat után sikerült telekkönyveztetni a területet és az építési engedélyeket kiváltani.

Hírdetés

Ezenkívül az odavezető, mintegy két kilométeres útszakasz felújítása is szükséges volt. Idén januárban kaptuk meg az építési engedélyeket, illetve a főegyházmegyei jóváhagyást a kápolnaépítésre.

Az építtető a csíkajnádi Szent István Szervezet és a plébánia. Az építkezés idén nyáron kezdődött el, a munkálatokat a csíkszeredai Impex Aurora Kft. végzi. A munkálatokat pályázatokból, a helyi közbirtokosság támogatásából, illetve a hívek, elszármazott családok adományából próbáljuk megvalósítani.

Reméljük, hogy támogatóink segítségével és közösségi összefogással a jövő évben el tudjuk végezni a munkálatokat.

*

A Szent Ilona-kápolna építése október végére látványos szakaszhoz érkezett: az épületet befedték és a keresztet is elhelyezték a tornyon.

Forrás: Dénes Gabriella/Romkat.ro

Fotó: Csíkajnádi Szent István Szervezet Facebook-oldala, Csíkajnád.ro (logo)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »