Szent Gellért napján pedagógusait ünnepelte a Székesfehérvári Egyházmegye

Szent Gellért napján pedagógusait ünnepelte a Székesfehérvári Egyházmegye

Szent Gellért püspök ünnepnapján, szeptember 24-én konferenciát tartottak és elismeréseket adtak át Székesfehérváron az egyházmegye fenntartásában és a területén működő oktatási intézmények pedagógusainak. A mintegy ötszáz pedagógust egybehívó találkozó koncelebrált püspöki szentmisével kezdődött a Szent István király székesegyházban.

A főpásztor Szent Gellért püspökről mint a keresztény tanítóról beszélt, aki felismerte a magyarság értékeit, és megalapozta a keresztény magyar kultúra kialakulását. Erre kell ma is alapoznunk a fiatal nemzedék oktatását – hangsúlyozta a főpásztor, és arra biztatta a katolikus pedagógusokat, hogy személyes példájukkal, odaadó nevelésükkel, magas szintű oktatással, hittel és szeretettel kövessék Gellért püspök példáját.

A Székesfehérvári Egyházmegye Szent Gellért-napi találkozója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott. A ráckevei Szent Imre Általános Iskola diákjai zenés és verses művekkel köszöntötték a pedagógusokat.

Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa előadásában összefoglalta a civilizációk felemelkedésének és hanyatlásának jellemzőit, valamint korunk szellemi irányzatait, amelyek átszövik az európai gondolkodást, és komoly hatással vannak a katolikus közoktatásban és felsőoktatásban tanuló diákokra, a jövő nemzedékére.

Az előadást követően Szalma István Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnök jelentette be az idén kik vehetik át a Szent Gellért-díjat. Az elismeréseket a főpásztor adta át.

A Szent Gellért-érdemérem ezüst fokozatát kapta Barkócziné Öller Gabriella igazgatóhelyettes, a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda néptánc- és óvodapedagógusa, magas fokú hivatástudattal végzett munkájáért. Ugyancsak ezüst fokozatot kapott Pitter Károly, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium matematika–fizika szakos tanára, a természettudományokat sikeresen oktató munkájáért. Végezetül ezüst díjban részesült Muskovits Zoltánné is, az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium matematika–kémia szakos tanára, elkötelezett, eredményes munkájáért.

Hírdetés

Spányi Antal püspök zárszavában megköszönte a pedagógusok nagy felelősséggel és fáradsággal végzett munkáját, és azt kívánta, hogy örömmel és eredményesen tudják végezni oktatói-nevelői hivatásukat a mindennapokban.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »