Szent Erzsébet szobra Pozsonyban

Szent Erzsébet szobra Pozsonyban

Szent Erzsébet kultusza a legjelentősebb Pozsonyban az összes Árpád-házi szent közül. Ez azért van, mert a hagyomány Pozsonyt tartja születési helyének, de valószínűbb, hogy Sárospatakon született.

Eljegyzése thüringiai Lajos őrgróffal azonban bizonyosan Pozsony várában történt 1211-ben, erről írásos dokumentumok szólnak. Szent Erzsébet kultuszának számos megnyilvánulása van Pozsonyban: templomokat, kápolnákat szenteltek tiszteletére, számos szobor, oltárkép, falfestmény örökítette meg alakját, legendájának egyes jeleneteit.

A Szent Erzsébet-templom és kolostor 1739-ben épült a mai Kórház utcán. A kolostorhoz tartozó kórház ma is működik, ahol főleg daganatos betegeket kezelnek.

Pozsony másik Szent Erzsébet-temploma a Kék templomnak nevezett, messze földön híres szecessziós épület. A templomot, akárcsak az előtte álló katolikus főgimnázium épületét Lechner Ödön tervezte.

Szent Erzsébet pozsonyi kultuszához tartozik, hogy az 1912-ben alapított egyetemet Erzsébet Egyetemnek nevezték el.

Hírdetés

Pozsonyban áll, ismereteink szerint, az első, Szent Erzsébetet ábrázoló köztéri szobor. Rigele Alajos Szent Erzsébet szobra az egykori Prépostlak (jelenleg papi szeminárium) udvarán áll.

Erzsébetet két hozzá forduló gyermekkel látjuk, közülük az egyiket köpenyével óvón betakarja. A bal karjával tartott kosár a kenyércsodára utal. Szent Erzsébet a legenda szerint a gyermekek pártfogója volt. Gyermekmenhelyet, ispotályt alapított, keresztanyaságot vállalt szegény családoknál, sőt szüléseknél is segédkezett. A szobor 1907-ben, Erzsébet születésének 700. évfordulóján készült dr. Komlóssy Ferenc pozsonyi nagyprépost megrendelésére.

A vár udvarán 2000-ben a Szent Erzsébet-rend bronzszobrot állíttatott (Norbert Salai alkotása), amely az alamizsnaosztó Szent Erzsébetet ábrázolja, ölében rózsákkal. A szobor mellett lévő feliraton magyar nyelvű szöveg is olvasható.

Megjelent a Magyar7 hetilap 12. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »