Szemünk előtt zajlik a puccs: Amerika az ellenelnöknek adja Venezuela százmillióit, hogy lefizethesse a hadsereg vezetőit

Szemünk előtt zajlik a puccs: Amerika az ellenelnöknek adja Venezuela százmillióit, hogy lefizethesse a hadsereg vezetőit

Washington hozzáférést biztosít a venezuelai vagyon amerikai bankokban tartott egyes számláihoz az Egyesült Államok által Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert Juan Guaidónak – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint Guaidó a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) New York-i részlegénél és más, az Egyesült Államok által biztosított bankoknál kapta meg a felhatalmazást ottani venezuelai vagyonok felhasználásához. A felhatalmazásról még pénteken született meg a döntés, és a venezuelai kormány vagy a venezuelai jegybank tulajdonában lévő egyes számlákra vonatkozik.

„Ez a felhatalmazás segíti majd a törvényes venezuelai kormányt, hogy a nép érdekében megóvja majd ezt a vagyont” – fogalmazott közleményében Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő.

Juan Guaidó a The Wall Street Journal című lap keddi számában közölt interjújában – amely a venezuelai fővárosban, Caracasban készült – a többi között azt hangsúlyozta, hogy szerinte a változások békésen és alkotmányos úton fognak lezajlani. Az ellenzéki politikus elmondta: az amerikai intézkedéseknek köszönhetően azonnal hozzáférhet mintegy 500 millió dollárhoz, és arra számít, hogy ezt követően további összegek felhasználására is felhatalmazást kap. A lap megjegyezte: a most felszabadított összegek segíthetik az ellenzéket, hogy megnyerje magának a hadsereg Nicolás Maduro elnökhöz még mindig hű tagjainak támogatását.

A venezuelai politikus a lapnak cáfolta, hogy tárgyalások folynának az ellenzék és a Maduro-rendszer között. „Nem tárgyalások vannak, hanem kérések” – fogalmazott. Azt jósolta, hogy a hadsereg Madurónak nyújtott támogatása már nem tart sokáig, mert a katonák családjai is ugyanazokkal a gazdasági nehézségekkel néznek szembe, mint a venezuelai lakosság.

"Guaidó folyamatos kapcsolatban áll Washingtonnal"

Miközben az Egyesült Államok és legközelebbi szövetségesei nyíltan törekednek a törvényes venezuelai kormány megdöntésére, Oroszország a nemzetközi közvetítés lehetőségét keresi a venezuelai alkotmányos rend és a nemzetközi jog normáinak megvédése érdekében – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető azt állította, a venezuelai ellenzék Washington nyomására utasítja el, hogy engedményeket tegyen a caracasi vezetésnek, amíg az le nem mond a hatalomról.

A John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó füzetében a tévékamerák által észlelt feljegyzéssel kapcsolatban Lavrov azt mondta, hogy az továbbgondolásra készteti, különösen azoknak az Egyesült Államokban és más országokban elhangzott kijelentéseknek az ismeretében, amelyek szerint a szomszédos országokat kell felhasználni a Venezuela elleni intervencióra az ott kialakult humanitárius helyzetre hivatkozva. Bolton hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján egy olyan jegyzettömbbel jelent meg, amelyből a helyszínen készült felvételekből kiolvashatóvá egy bejegyzés: „ötezer katonát Kolumbiába”.

Lavrov közölte, hogy Oroszország igyekszik megismerni az EU konkrét álláspontját a válság megoldásával kapcsolatban. Rámutatott, hogy miközben az unió több tagállama ultimátumot intézett Nicolás Maduro elnökhöz, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője az integráció egészének nevében visszafogottabb hangot ütött meg, a lényegét tekintve egy kapcsolattartó csoport létrehozását szorgalmazva.

Hírdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Karib-tengeri Közösség (CARICOM) országai is felvetették a nemzetközi közvetítés gondolatát, és hogy a venezuelai kormány késznek mutatkozott az ellenzékkel ilyen felállásban a tárgyalásra. Lavrov szerint Moszkva, figyelembe véve az EU és a CARICOM felől érkező jelzéseket, valamint Kína és India arra irányuló törekvését, hogy sikerüljön elkerülni a katasztrófát, igyekszik felmérni, hogy mit tehetne a nemzetközi közösség annak érdekében, hogy „megakadályozza a nemzetközi jog újabb megsértését és az erőszakos rendszerváltást, és alkotmányos mederbe terelje a helyzetet”. Elmondta, hogy hétfőn erről tartott eszmecserét Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Moszkva nem lepődött meg azokon a jelentéseken, amelyek szerint az önmagát Venezuela ideiglenes államfőjévé nyilvánító ellenzéki vezető, Juan Guaidó megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel. Rámutatott, hogy Guaidó a hazájában végbemenő események kezdete óta folyamatos kapcsolatban áll Washingtonnal.

Peszkov azt hangoztatta, hogy Moszkva a törvényellenes és leplezetlen beavatkozásnak tekinti a PDVSA venezuelai állami olajvállalat ellen meghirdetett amerikai szankciókat. Megismételte, hogy Oroszország negatívan viszonyul az effajta lépésekhez, és azokat rendre a rosszhiszemű konkurenciaharc megnyilvánulásának tekinti.

Nem kívánta kommentálni, hogy milyen következményekkel járhatnak Moszkva számára a PDVSA elleni korlátozások, de hangsúlyozta, hogy Oroszország minden számára hozzáférhető mechanizmust mozgásba hoz tulajdon érdekeinek védelmében, ha a Venezuela elleni amerikai szankciók őt is érintik.

A washingtoni pénzügyminisztérium által bevezetett korlátozások értelmében a legnagyobb venezuelai olajvállalat egyesült államokbeli kintlévőségeit befagyasztották. Az amerikai cégek ugyan továbbra is köthetnek üzletet az PDVSA-val, ám azok ellentételezését azokra a számlákra kell átutalniuk, amelyhez a jelenlegi venezuelai kormány már nem férhet hozzá. Washington szerint a nyomásgyakorlás célja az, hogy Maduro mielőbb rákényszerüljön az előrehozott elnökválasztás kiírásába.

Nem puccs, hanem "alkotmányos átmenet"

Juan Guaidó szerint az, hogy a múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, nem minősül puccsnak, hanem egy demokratikus és alkotmányos átmenet kezdete – ekképpen fogalmazott a CNN amerikai hírtelevízió spanyol nyelvű kiadásának adott interjúban, amelyet kedden vetítettek le.

Fernando del Rincón műsorvezető kérdésére, amely szerint “kormánya fontolóra venné-e”, ha Maduro büntetlenségért cserébe hajlandó lenne távozni az elnöki tisztségből, az ellenzéki parlament elnöke úgy válaszolt: minden lehetőség számításba jöhet a “hatalombitorlás megszüntetése” érdekében.

Guaidó ugyanakkor kijelentette: nem lehet szó a párbeszédről Maduro kormányával. „Nem fogunk hamis párbeszédbe bocsátkozni, amely oxigénnel látna el egy olyan rendszert, amely kínoz és bebörtönöz” – fogalmazott. Csakis a Maduro távozásáról szóló tárgyalásokról lehet szó – tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint a terve: a „hatalombitorlás megszüntetése”, átmeneti kormány és szabad választások.

A több mint 20 ország – köztük elsők között az Egyesült Államok – által ideiglenes venezuelai elnöknek elismert Guaidó kijelentette: kész bárkivel találkozni, aki hajlandó együttműködni Venezuela átmeneti kormányával.

A műsorvezető kérdésére, miszerint beszéltek-e Donald Trump amerikai elnökkel, Guaidó igennel válaszolt, sőt – mint hozzátette – a térség és a világ országainak számos elnökével is beszéltek. Del Rincón kérdésére, hogy a Trumppal folytatott beszélgetésben szóba került-e a katonai megoldás Venezuelát illetően, Guaidó azt felelte, hogy beszélgetésük központjában a venezuelai humanitárius vészhelyzetre való reagálás témája állt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »