Szem nem maradt szárazon (Benczédi Hubát köszöntötték)

Szem nem maradt szárazon (Benczédi Hubát köszöntötték)

Egykori hálás diákok gyűltek össze péntek délben Olaszteleken a Daniel-kastély remek rendezvényhelyszínként működő csűrjében, hogy köszöntsék egykori tanárukat, Benczédi Hubát. Az ő kezdeményezésükre a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület Erdővidék Kultúrájáért-díjjal ismerte el jelentős életpályáját.

Tapssal köszöntötték tanulói Benczédi Hubát, aki láthatóan próbált nem meghatódni a feléje áradó szeretettől, de az csak kevésbé sikerült neki. Jó, hogy a diákok és a Benczédi család tagjai zsebkendővel jól felszerelkezve érkeztek, mert sokaknak volt rá szüksége. Sűrűn törülgette szeme környékét Benczédi Huba felesége, Piroska, az egyik fő szervező, Zsigmond Laura és a hallgatóság több tagja, köztük meglett férfiak is.

Az összeseregletteket a hála és a szeretet hozta össze, amiért „a gyerekek pici szívébe elültette a zene iránti szeretet” – mondotta Virág Tímea Helga –, aki a méltatásában Lövétén 1961-ben kezdett pedagógusi pálya fő állomásait ismertetve kitért kultúraszervezőként, karnagyként, néptáncosként, kórustagként végzett munkájára, majd azt emelte ki, hogy az 1970-ben megjelent Felsütött az esthajnali csillag című kézdiszentléleki gyűjtésével és az 1977-ben közreadott Két hegy között felsütött a holdvilág, Kovászna megyei népdalok címmel megjelent könyvével Benczédi Huba népdalgyűjtőként és szerkesztőként is jelentőset alkotott. A nyolcvanegy éves mesternek köszönetet mondott, amiért megosztotta velük tudását és lelkesedéssel zenélt együtt diákjaival. „Különös érzékenységgel adja át azt a tudást diákjai számára, amelyet ő kapott valamikor oktatóitól, édesapjától. Sosem veszti szem elől, hogy melyik az a diák, akit a klasszikus zene világa vonz jobban, és melyikőjüket élménydúsabb a népzene útján kísérgetni” – mondotta a laudáló.

Hírdetés

Az egykori diákok közül mintegy húszan vettek részt az eseményen, akik olyan népdalokat adtak elő, amit mindannyiuknak Benczédi Huba tanított meg annak idején.

Demeter László, a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnöke úgy fogalmazott, örömmel tettek eleget az egykori diákok felkérésének, hogy Benczédi Hubát kitüntessék: maga is megtapasztalta, milyen rendkívüli tanár volt – nemcsak a tanrend által szereplő anyagot, hanem művelődés- és nemzettörténelmet is beleszőtt óráiba –, s tudatában van, a pedagógusi munka mellett milyen jelentős kultúraszervezői munkát végzett.

Benczédi Huba köszönetet mondott a meglepetés megszervezéséért és a diákok ragaszkodásáért, az éneklőket pedig megdicsérte, mondván „a kicsi kórus szívmelengetően énekelt, volt benne erő, lendület és akarás.”

A legjelentősebb zenei sikert elérő Benczédi-tanítvány, a berni filharmonikusok szólamvezető nagybőgőse, Szász Magor az erős zenei alapok megszerzésé­ért mondott köszönetet, majd kis koncertet adva tisztelgett mestere előtt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »