Szélsőséges migránspárti jogszabály az EU-ban

A tagállamok képviselői (Coreper) szerdai ülésükön megerősítették az uniós tanács spanyol elnöksége és az Európai Parlament közötti ideiglenes megállapodást az uniós munkaerőpiacra irányuló legális migrációval foglalkozó uniós jogszabály aktualizálásáról – tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

Hírdetés

A brüsszeli közlemény szerint az aktualizált szabályok egyszerűsítik az eljárást, amellyel tartózkodási engedélyt lehet kérelmezni munkavállalás céljából valamely tagállam területén. A jogszabály a tervek szerint lendületet fog adni a „tehetségek nemzetközi toborzásának”. Emellett az unión kívüli országok munkavállalói jogainak kiterjesztését írja elő, amelynek köszönhetően az uniós munkavállalókkal való egyenlő bánásmód révén csökkenteni fogja a munkaerő kizsákmányolását.
   
Az unión kívüli állampolgár az unión kívülről nyújthat be munkavállalói kérelmet. Az EU-n belülről csak akkor, ha érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Kedvező döntés estén esetén a határozat tartózkodási és munkavállalási engedélyként is szolgál – tájékoztattak.
   
A tagállamok előírhatnak egy minimális időtartamot, amely alatt az összevont engedély birtokosának az első munkáltatónál kell dolgoznia. Az összevont engedély jogosultjainak lehetőségük lesz munkáltatót váltani, amennyiben erről értesítik az illetékes hatóságokat. A munkahely elvesztése esetén az unión kívüli munkavállaló akkor maradhat a tagállam területén, ha a munkanélküliség teljes időtartama az összevont engedély érvényességi ideje alatt nem haladja meg a három hónapot, illetve az engedély két évét követő hat hónapot.
   
A végső szót a tagállamok mondják ki arról, hogy hány és mely unión kívüli munkavállalót kívánnak beengedni a munkaerőpiacukra – tették hozzá.
   
A szerdai jóváhagyást követően a szöveget még az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek hivatalosan el kell fogadnia.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »