Széles körű együttműködési megállapodást írt alá a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ és a Magyar Turán Alapítvány

Széles körű együttműködési megállapodást írt alá a Yunus Emre  Budapesti Török Kulturális Központ és a Magyar Turán Alapítvány

Magyarország és Európa legkiterjedtebb török kulturális hálózata évek óta kiváló kapcsolatokat ápol a Magyar Turán Alapítvánnyal. Az egyre szorosabb együttműködés mentén, valamint a közeledő 2024-es év, amely a Török Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok centenáriumi éve, illetve a nagyszabású Hun-Türk Kurultaj éve is lesz, indokolttá tette a két szervezet közötti szoros együttműködés elemeit egy közös dokumentumban rögzíteni.

Az együttműködési megállapodást a Yunus Emre Intézet Andrássy úti, központi irodájában írta alá Mustafa Aydogdu, az intézet igazgatója és Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke. A dokumentum érinti a tudomány, a kultúra és a hagyományőrzés területén való együttműködést, valamint közös programok szervezését és közös kiadványok elkészítését.

A híres középkori anatóliai költőről Yunus Emréről elnevezett törökországi közalapítvány, a török kormányzat támogatásával egy hatalmas missziós hálózatot hozott létre, és mára már több mint ötven országban rendelkeznek képviseleti irodával. A misszió legfontosabb feladata a török nyelv és kultúra színvonalas bemutatása a nagyvilágban, valamint a kulturális, tudományos és hagyományőrző szervezetek közötti kapcsolatépítés. Kiemelten fontos az együttműködés a türk rokon nemzetek országaival, a török kulturális hagyatékokban bővelkedő balkáni országokkal, Magyarországgal, a közel-keleti régióval valamint a világ kulturális és tudományos életében kiemelkedő szerepet játszó országaival, az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig.

Hírdetés

Decemberben közös szakértői egyeztetésekkel indul az együttműködés következő fázisa, amely révén már elkezdődik a jövő évi közös programok megtervezése.

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »