Székesfehérváron emléktáblát állítottak a Szent István 3. gyalogezred hősi halált halt katonáinak

Székesfehérváron emléktáblát állítottak a Szent István 3. gyalogezred hősi halált halt katonáinak

1942 áprilisában és novemberében Székesfehérvár és Tata-Tóváros vasútállomásairól indultak el azok a szerelvények, amelyek az orosz frontra szállították a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred katonáit. A tiszteletükre a székesfehérvári vasútállomáson elhelyezett emléktáblát ünnepi megemlékezés keretében leplezték le és Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg január 13-án.

Az emléktáblát a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kezdeményezésére állították.

A megemlékezést Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke vezette.

Elsőként Vargha Tamás miniszterhelyettes emlékezetett meg a hősi halált halt katonákról. „A frontra vonuló hadsereget az ország minden részében állomásozó alakulatokból állították össze, így egész Magyarország szembesült a veszteségekkel. A mi városunk sem jelentett kivételt ezalól, hiszen sok fehérvári szolgált a Don-kanyarba induló alakulatban. Az emberi élet végessége miatt ma már alig él valaki a hősök közül, akik egykor megjárták a doni fehér poklot.”

A miniszterhelyettes külön megemlékezett vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós doni veteránról, aki a fehérvári háziezred utolsó tisztjeként, katonájaként két évvel ezelőtt, 99 évesen bekövetkezett haláláig őrizte és ápolta a bajtársak emlékét.

Pafféri Zoltán, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elhangzott: „Tanúi voltunk annak, amikor 1942 novemberében a 3. gyalogezred katonái elbúcsúztak családtagjaiktól, a várostól, és elindultak a doni harctérre. (…) Tanúi lehettünk annak is, amikor 1943 tavaszán és nyarán a túlerővel küzdő hadsereg a harcokat követően megfogyatkozott létszámban tért haza.

A fehérvári gyalogezred 20 százaléka érkezett csak vissza. (…) ezért tartottuk fontosnak, hogy itt, ezen a helyen, ahol utoljára találkozhattak családtagjaikkal a hősként szolgáló katonák, legyen egy tábla, amely emlékeztet.”

Hírdetés

Ezt követően Vargha Tamás és Pafféri Zoltán, valamint Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke és Berdó Gábor Károly, a  Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke együtt leleplezték az emléktáblát.

A hős katonák emlékére készült alkotást Spányi Antal püspök áldotta meg.

A méltó tiszteletadás jegyében az ünnepség koszorúzással zárult.

A megjelent állami és katonai vezetők, Székesfehérvár képviselői és a főpásztor vezetésével a táblánál elhelyezték az emlékezés virágait.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Marcell

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »