Szegény Zsuzsi, a cseh elnökválasztáskor

Szegény Zsuzsi, a cseh elnökválasztáskor

Aki ismeri Csokonai Szegény Zsuzsi, a táborozáskor című költeményét, kinek kedveséhez „estve jött a parancsolat“, aminek nyomán „űlni kellett mindjárt lóra“, talán megérzi a párhuzamot.

Az történt ugyanis, hogy miután a cseh államfőválasztások Petr Pavel győzelmével végződtek, akinek irányultságát nem nehéz meghatározni annak alapján, hogy karrierje a szocialista Csehszlovákiában kezdődött, ahol 1985-ben belépett a kommunista pártba, majd a rendszerváltás után, miután azonnal kilépett onnan, töretlenül ívelt felfelé, hiszen néhány éves katonadiplomáciai, illetve NATO-beli munka után 2012 és 2015 között a cseh hadsereg vezérkari főnöke lett, majd 2015 és 2018 között Brüsszelben a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztségét töltötte be.

Hogy miben is reménykedik oly buzgón, azt csak sejteni tudjuk, de kétségünk nem fér hozzá, hogy viszonyuk felhőtlenül szívélyesnek bizonyul majd, hiszen az újonnan megválasztott cseh elnök bejelentette, első dolga lesz, hogy felhívja – nem őt, hanem – az ukrán elnököt.

Hírdetés

Petr Pavel várhatóan közölni fogja Volodimir Zelenszkijjel, hogy a szlovák államfővel közösen Ukrajnába szeretne utazni – közölte a TASR hírügynökség, hozzátéve, hogy Čaputová támogatta az ötletet. Bizonyára szívesen utaznak együtt és épp oda, hiszen Zsuzsink szerint Pavel olyan elnök lesz, aki tiszteletben tartja a demokratikus értékeket, és akinek ereje a békéből fakad(!).

Magyarán együtt fogják szorgalmazni újabb és újabb békés fegyverek küldését a demokratikus értékeiről híres és azokért oly nagyra becsült Ukrajnának. Nos, van erről egy mondás, valami zsákról és a foltjáról, melyek megtalálják egymást…

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »