Százezrek jelentkezését várják a távközlési cégek

Százezrek jelentkezését várják a távközlési cégek

A feltöltős SIM-kártyák tulajdonosai június végéig egyeztethetik adataikat a szolgáltatóknál.

Több millió távközlési ügyfelet érint az az adategyeztetési kötelezettség, amely a SIM-kártyákkal való visszaélések visszaszorítása érdekében hozott jogszabály miatt vált szükségessé: mint arra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felhívta a figyelmet, a mobilszolgáltatóknak idén június 30-ig kell azonosítaniuk a feltöltőkártyás előfizetőiket. Ennek az a menete, hogy az ügyfeleknek kapcsolatba kell lépniük szolgáltatójukkal, és a szükséges személyes adataikat meg kell, hogy adják.

Az NMHH a hazai társaságokkal közösen május 2-án indított kampányt, hogy felhívja az előfizetők figyelmét a határidőre, illetve az ügymenet folyamatosságára. Fontos, hogy a hozzátartozók, közvetlen családtagok is segítsék a gyerekek, idősek által használt hanghívásra alkalmas, illetve riasztókban és egyéb, nem hívásra szolgáló eszközökben található mobiltelefon SIM-kártyák adategyeztetését.

Az NMHH közleménye szerint amennyiben az előfizetőnek 2017. január 1-je előtt kötött feltöltőkártyás szolgáltatásra irányuló szerződése van bármelyik mobilszolgáltatóval, akkor nem szabad elfelejtenie a június 30-i dátumot: az ellenőrzéshez szükséges adatokat – a szolgáltató értesítését követően – eddig a dátumig kell egyeztetni, ellenkező esetben a társaságoknak július 1-jével meg kell szüntetniük az előfizetést. A szolgáltatók a határidőig kétszer küldenek SMS-értesítést az előfizetőknek a szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról (személyesen, telefonon vagy online), valamint az egyeztetés elmulasztásának jogkövetkezményéről, a feltöltőkártyás előfizetések megszűnéséről.

Hírdetés

A Magyar Telekomnál személyesen, az erre a célra létrehozott zöldszámon és interneten keresztül is le lehet tudni az adategyeztetést. A Blue Mobile és a Mol Mobile felhasználóinak szintén a piacvezető társasághoz kell fordulniuk, hiszen ezen szolgáltatásokat is a Telekom biztosítja. A Vodafone-nál az online adategyeztetésre szolgáló felületet csak később aktiválják, ám telefonon és személyesen már várják az ügyfelek megkeresését. A Telenornál személyesen és interneten keresztül lehet közölni az adatokat.

Fontos, hogy a családtagok számára vásárolt SIM-kártyákról se feledkezzünk meg, tehát azokhoz a hívószámokhoz tartozóan is figyeljük a szolgáltatói értesítéseket, amelyeket például a gyerekek vagy a család idősebb tagjai használnak. Az adategyeztetési kötelezettség továbbá azokra a kártyákra is vonatkozik, amelyeket – bár hangalapú szolgáltatások – nem hanghívásokra használunk, hanem például mérőórákban, kapunyitókban, riasztókban biztosítanak kapcsolatot.

A január első napjától hatályos törvény szerint egy magánszemély maximum tíz, míg egy cég vagy egyéb szervezet legfeljebb ötven hanghívásra szolgáló feltöltőkártyával rendelkezhet. A SIM-kártyát a közeli hozzátartozónak továbbra is át lehet adni, ám távolabbi ismerősnek csak abban az esetben, ha erről tájékoztatták a szolgáltatót, és a felhasználó adatait is rögzítették. A szigorítást azt követően léptette életbe a kormány, hogy tavaly októberben kiderült: az Iszlám Állam magyar SIM-kártyákat is használt terrorcselekmények előkészítése során. Ezekkel ugyanis könnyű visszaélni, lapinformáció szerint a három nagy magyarországi mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű SIM-kártya szerepelt mindössze két tucat személy nevén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »