Szavazd meg a Rocker Rádió oldalán az 1983-as év legjobb rockzenei albumát!

Szavazd meg a Rocker Rádió oldalán az 1983-as év legjobb rockzenei albumát!

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 26-án az 1984-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 26-án 1983 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Korabeli beszámolók szerint számos rajongót sikerült sokkolnia a Kiss tagjainak, amikor ikonikus arcfestésük nélkül jelentek meg az MTV műsorában, hogy tizenegyedik nagylemezüket, az 1983-ban kiadott Lick it Up-ot promózzák. Hivatalosan ezen az albumon mutatkozott be a csapat tagjaként az új gitáros, Vinnie Vincent, akinek játékstílusa a stúdióban állítólag túlságosan lágynak bizonyult a zenekar számára, így néhány keményebb témát vendégzenész segítségével rögzítettek. A korongról kimásolt első kislemez a címadó Lick it Up volt, amely később elhangzott a Maffiózók, illetve a Family Guy egy-egy epizódjában is.

Lassan negyven éve szolgálja dobosként az Iron Maident Nicko McBrain. A jelenleg családjával a Hawaii-szigeteken élő zenész legelső alkalommal a csapat negyedik nagylemezének, az 1983. május 16-án kiadott Piece of Mind stúdiómunkálatai idején ült a zenekar dobcucca mögé. A tíz tételes korongot megjelenése évében a Kerrang magazin minden idők legjobb heavy metal albumának választotta. A zenekar kiadójának, az EMI-nak amerikai részlegénél viszont valami nagyon félrement, mivel az ottani rádiók a The Trooper helyett a kislemez B oldalán szereplő Jetro Tull feldolgozást kezdték el játszani.

Hírdetés

Mivel gyakorlatilag a csapat harmadik nagylemezére tervezett összes számot letiltották az arra illetékesek, így az Edda Műveknek alig két hét alatt kellett megalkotni egy teljes albumnyi új szerzeményt. Beszámolók szerint a bandán belül nem uralkodott a legjobb hangulat abban az időben, az akkori gitáros, Slamo állítólag a próbákon se nagyon vett részt, így dalszerzőként komoly szerep hárult a csapat új dobosára, Fortuna Lászlóra. Az Edda Művek 3 végül 1983-ban jelenhetett meg, és bár fogadtatása némiképp elmaradt elődeitől, egy aranylemezhez szükséges mennyiség gazdára talált a korongból.

Sok szakértő július 25-ét tekinti a thrash metal születésnapjának, mivel 1983-ban ezen a napon jelent meg a Metallica bemutatkozó albuma, a Kill ’em All. A tíz tételt tartalmazó korong négy szerzeményében is társszerzőként szerepel a bandából nem sokkal korábban eltávolított gitáros, Dave Mustaine, aki saját sértettségétől vezérelve a hét perces The Four Horsemen eredeti verzióját új csapatának, a Megadeth-nek két évvel később kiadott debütalbumára is feltette Mechanix címmel.

Tíz saját szerzemény, valamint egy Beatles-feldolgozás kapott helyet a Mötley Crüe második nagylemezén, az 1983-ban kiadott Shout at the Devilen. Az album amerikai kiadásának borítóján szereplő pentagramma miatt sokan sátánista zenekarként tekintettek a csapatra, ami végül rendkívül jól jött a karrierje elején álló bandának, akárcsak az Ozzy vendégeként lebonyolított lemezbemutató turné. A közösen eltöltött időkre így emlékszik vissza a Black Sabbath egykori frontembere: „A második éjszakán azt mondtam Doc McGhee-nek, hogy mielőtt a turné végére érünk, valaki meg fog halni. Doc rám nézett: Valaki? Nem hiszem, hogy egyvalaki hal meg, Ozzy. Szerintem mindannyian ki fogunk purcanni.”

Komoly csatákat vívott a Hanglemezgyár vezetőségével Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője, de végül győzelmet aratott, és megjelenhetett 1983-ban a csapat második nagylemeze, a csupa friss szerzeményt tartalmazó Heavy Medal. Az ikonikus frontember így mesélt azokról az időkről: „Arra biztosan emlékszem, hogy minden áldott nap próbáltunk délelőtt 10-től délután 5-6-ig. Érdekes módon senki nem lázadozott különösebben, úgy látszik, mindenkit elkapott az alkotás láza. Akkoriban az a mondás járta, hogy egy lemezt mindenki tud csinálni, de a második, az az igazi értékmérő. Az biztos, hogy nem hiába dolgoztunk olyan sokat az új lemezen.”

Kisebb botrányt kavart az Egyesült Államokban az Accept ötödik nagylemeze, az 1983. december 5-én kiadott Balls to the Wall. Az albumborító, valamint a korongon szereplő egyik tétel miatt sokan gay metal bandának kezdték nevezni a csapatot. Pár évvel később a gitáros, Wolf Hoffmann rántotta le a leplet az igazságról: „Az emberek a mai napig másképp fordítják le maguknak, de a Balls To The Wall nóta az elnyomás ellen emelt szót, illetve az elnyomókkal szembeni ellenállásra buzdított. A fickó a borítón az összeszorított öklével tökéletesen passzolt ehhez a mondandóhoz, abba viszont soha nem gondoltunk bele, mennyire ellentmondásosnak számít majd az Egyesült Államokban, hogy egy szőrös lábú férfit raktunk a borítóra!”

A legenda szerint egyetlen éjszaka alatt rögzítette bemutatkozó nagylemezének, az 1983 decemberében kiadott Show no Mercynek hanganyagát a Slayer klasszikus felállása. Saját bevallásuk szerint lett volna még mit csiszolni a korong hangzásán, ám a frontember, Tom Araya megtakarításai, valamint a gitáros, Kerry King apjától kölcsönkapott pénz által biztosított keret csupán ennyi stúdióidőre volt elég. A lemezbemutató turnét is igyekeztek költséghatékonyan megoldani, hiszen egyik haverjuk, Kevin Reed felelt a dobcuccért, valamint a világításért, míg Araya akkor tizenhárom éves öccse, Johnny ült a keverőpultban.

Rocktörténelmet írt 1983. március 11-én kiadott harmadik nagylemezével a Quiet Riot. A Metal Health című anyag volt a legelső heavy metal album, amelynek sikerült felkerülnie a Billboard-lista élére. A korong két legnagyobb sikert arató szerzeménye, a Slade-feldolgozás Cum on Feel the Noize, valamint a Bang your Head/Metal Health/ volt, de a tizenkét tételt tartalmazó anyagon helyet kapott a zenekar korábbi gitárosának, a tragikus sorsú Randy Rhoads-nak emléket állító Thunderbird  című track is. Az albumból kereskedelmi szempontból is rendkívül sikeresnek mondható, hiszen csak az USA-ban 6 millió példány gazdára talált belőle.

Miután az olasz felmenőkkel rendelkező, aranytorkú Ronnie James Dio kikerült a Black Sabbath-ból, elérkezettnek látta az időt arra, hogy szólókarrierbe kezdjen. A legendás frontember által bejárt hosszú út legelső lépésének tekinthető a debütáló Dio album, amely Holy Diver címmel jelent meg 1983. május 25-én. A szaksajtó, valamint a közönség egyaránt jól fogadta az új formáció bemutatkozását, hiszen a Kerrang egyszerűen tökéletesnek titulálta az anyagot, míg hat év alatt csak az amerikai rajongók 1 millió példányt vásároltak meg a Holy Diverből.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »