Szárnyal az építőipar: Rengeteg lakást építenek, de vajon csökkenhetnek az árak?

Szárnyal az építőipar: Rengeteg lakást építenek, de vajon csökkenhetnek az árak?

2023-ban összesen 20 891 lakásépítés munkálataival készültek el, ami az azt megelőző évhez képest 3,3%-os növekedést jelent. Van esély, hogy az egyre nagyobb kínálattal az ingatlanok árai is valamelyest visszaeshetnek?

A Szlovák Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint Szlovákia megalakulása óta mindössze a 2020-as évben építettek több lakást mint tavaly. A legjelentősebb fejlődés ezen a téren a fővárosban és környékén figyelhető meg, a 2023-ban épített lakások negyede Pozsonyhoz köthető.

A legdinamikusabb növekedést a Pozsonyi kerületen kívül a Besztercebányaiban jegyezték fel. Az építési engedélyezési eljárás lassú folyamata azt eredményezte, hogy a tavalyi évben jóval kevesebb épületet kezdtek építeni.

A 2022-es évhez képest például Kassa megyében 40%-kal estek vissza az erre vonatkozó adatok, de több kerületben is több mint 20%-os csökkenést jegyeztek fel.

Hírdetés

Visszatérve a tavalyi évben elkészült lakásokra. 2023 utolsó három hónapjában 6870 ingatlant adtak át hivatalosan, ami 2010 utolsó negyedévét követően a második legmagasabb szám.

Csökkenhetnek az ingatlanárak?

Tomáš Boháček, a 365.bank elemzője szerint az egyre több átadott lakással, az ingatlanpiacon is változások mehetnek végbe. A piacra nyomás nehezedne, ami a lakásárak csökkenésében mutatkozhat meg. Az elemző szerint az árcsökkenés minimális lenne, és mindössze a nyár kezdetéig tartana.

Az építési engedélyek lassú kiadása az idei és a következő évben tovább fokozódhat, így kevesebb ingatlan épülhet, az árak pedig ismét megugorhatnak”

– jegyezte meg a 365.bank elemzője.

Boháček szerint az áringadozás eltérő lehet, drágulás elsősorban az újépítésű lakások esetében lesz megfigyelhető.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »