Szakmai továbbképzéssel kezdték az új tanévet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói

Szakmai továbbképzéssel kezdték az új tanévet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói augusztus 27–29-ig tartó szakmai továbbképzéssel kezdték a 2024/25-ös tanévet Debrecenben, az Egyházmegyei Kateketikai Központban. Az új tanévet Palánki Ferenc megyéspüspök nyitotta meg, majd Németh István püspöki titkár, egyházmegyei hitoktatási koordinátor szólt a résztvevőkhöz.

A szakmai továbbképzés tematikus napján az arlói jezsuita misszió munkatársai számoltak be cigánypasztorációs tapasztalataikról. A második napon a hitoktatók szakmai napon vettek részt, a központi téma a plébániai, valamint az iskolai hitoktatás során fellelhető módszertani lehetőségek voltak. Zárásként pedig a katekéták már lelkileg is töltekeznek, a lelkinapot Juhos Imre kisegítő lelkész vezeti Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánián.

Az első nap reggelén Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntötte a hitoktatókat, különlegesnek nevezve a szakmai továbbképzés első napját, amely az imádság évében éppen Szent Mónikának, az imádság példaképének napjára esett. „Szent Mónika 18 éven keresztül imádkozott fia megtéréséért, akit Szent Ágostonként, a valaha élt egyik legnagyobb teológusként ismerünk. „Szent Mónikának a 17. év után sem jutott eszébe, hogy nincs értelme az imádságának, és abbahagyja. Kitartóan imádkozott.”

A püspök azt kérte a hitoktatóktól, hogy amellett, hogy mindent megtesznek a rájuk bízottakért, imáikban is hordozzák őket.

A főpásztor elmondta, hogy a 2024-es év, az imádság éve egyben felkészülés a Ferenc pápa által meghirdetett 2025-ös szentévre, amelynek mottója: A remény zarándokai. Palánki Ferenc püspök az új egyházmegyei tanév vezérgondolatául – csatlakozva a szentévhez – ezt a mottót választotta, és arra kérte a katekétákat, hogy ők is legyenek a reménység hordozói, zarándokai.

Hírdetés

A zarándoklat hosszú, de céltudatos utat, előrehaladást jelent. Ha megállunk, megtorpanunk, soha nem jutunk el a célunkhoz, vagyis Istenhez, akitől a kegyelmet, az erőt kapjuk. Ennek forrásaként kínálja nekünk az imádságot, hogy általa kapcsolatban tudjunk lenni vele – mutatott rá a főpásztor.

Németh István az elmúlt év statisztikai adataival mutatta be az egyházmegyében a hitoktatás helyzetét. A tájékoztató adatok után – a saját példájából kiindulva – buzdította a katekétákat, hogy fedezzék fel újból az életükben korábban kedvelt gyakorlatokat, idézzék fel az első tanévet, az oktatás örömét, ehhez térjenek vissza, hogy szakmailag is kellően motiválva kezdjék a tanévet. Majd a 2025-ös szentévet és az e köré szerveződő programokat ajánlotta a hitoktatók figyelmébe, és beszélt a szentév jelentőségéről, üzenetéről.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »