Hosszú évek óta a legsúlyosabb áradásokra készülnek Közép-Európában

Hosszú évek óta a legsúlyosabb áradásokra készülnek Közép-Európában

Ausztriában homokzsákokat készítenek elő, Csehországban kiürítették a víztározókat, Lengyelországban hirtelen áradások várhatóak. A szlovákiai helyzetről részletesen számolunk be a Körképen. Árhullám várható a magyarországi folyókon is, megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs.

Karácsony Gergely főpolgármester – az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján – az érkező, igen gyors emelkedésű árhullám miatt másodfokú árvízvédekezési készültséget rendelt el valamennyi budapesti árvízvédelmi szakaszra.

Ausztria a a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb augusztuson van túl. Most arra figyelmeztetnek, hogy számos régióban napokon belül 10-20 cm csapadék hullhat. Egyes helyeken ez jóval több mint 20 cm is lehet, különösen Felső- és Alsó-Ausztria hegyeiben és Felső-Stájerország északi részén.

Az osztrák viharjelző központ, az UWZ szerint egyes területeken „néhány napon belül megdőlnek a szeptember egészére vonatkozó korábbi rekordok”. Manuel Kelemen, a Puls24 TV előrejelzője szerint meterológiai szempontból „amit most tapasztalunk, az rendkívüli, ha nem példa nélküli”.

Az OEBB vasúthálózat azt tanácsolta minden utasnak, hogy halasszák el a nem sürgős utazásokat. A Salzburg tartományban található Bad Hofgastein és Böckstein közötti Tauern vasútvonal egy részét a heves havazás miatt lezárták. Bécsben áradások és földcsuszamlások, valamint viharos szél várható.

Lengyelországban Donald Tusk miniszterelnök azt mondta, „nincs ok a pánikra”, miután Wroclawban részt vett egy árvízkockázati tájékoztatón, miközben az előrejelzések szerint négy déli tartományban 15 cm eső fog esni.

Hírdetés

A lengyel hadsereg azért készenlétben áll, és a négy déli tartomány egyikében, Malopolskában becslések szerint kétmillió homokzsákot raktároz, míg Alsó-Sziléziában, a Wroclaw környéki tartományban további egymillió áll rendelkezésre.

Wroclawban több ezer lakónak kellett a lépcsőházakat használnia a magas lakóházak lépcsőházaiban, mert a lifteket lezárták az árvíztől való félelem miatt – jelentette a helyi média. A lengyel meteorológiai intézet a legmagasabb riasztási fokozatot kiterjesztette a négy déli tartományra, egészen az Odera szczecini torkolatáig, ahol a folyó a Balti-tengerbe ömlik.

Csehország fővárosa nem kockáztat, miután két évtizeddel ezelőtt árvíz pusztított a városban – írja a BBC. Az elárasztott prágai metróállomásokról, a gumicsónakokban evakuált lakosokról és az állatkertben megfulladt elefántokról készült 2002-es képek beleégtek a helyiek emlékezetébe.

Pénteken nem sokkal 10 óra előtt egy méter vastag, nehéz acélkapu zárta el az úgynevezett Ördög-csatornát (avagy Certovkát), azt a csatornát, amely Prága történelmi Mala Strana (Kisoldal) kerületét szeli át, mielőtt újra a Moldva folyóba torkollik.

Prága reméli, hogy megmenekül a legsúlyosabb árvíz elől. A figyelem ezen a hétvégén az ország középső és keleti részeire összpontosul, különösen Észak-Morvaországra, ahol 1997-ben 50 ember vesztette életét.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »