Szakmai eljárásrend hiányában az oltópontok többsége kivár a negyedik oltással

Szakmai eljárásrend hiányában az oltópontok többsége kivár a negyedik oltással

Számtalan a megválaszolatlan kérdés, így nem tudnak felelős döntést hozni.

Az orvosokat is zavarba hozta a negyedik oltást szorgalmazó kormányzati felhívás, miután a szakemberek sem kapták meg a lebonyolításhoz várt segítséget – írja a Népszava.

Ismeretes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első, januári Kormányinfón jelentette be, hogy minden felnőtt magyar igényelheti a negyedik védőoltást – orvossal való konzultáció alapján. Az erről szóló szabályozást pedig rövid időn belülre ígérte. Azóta rendszeresen olvasható a kormányzati járványhonlapon, hogy bárki, akit négy hónapnál régebben oltottak kérheti a negyedik vakcinát, ugyanakkor a regisztrációs oldalon még nem lehet az újabb dózisra jelentkezni. A közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem.

A lapnak az oltási akció egyik helyszínén azt mondták: a médiában történt bejelentés óta még nem kellett oltaniuk. Ott abban bíztak, hogy még csütörtök előtt megkapják az oltóorvosi döntést segítő szakmai útmutatást, ami

eddig még nem érkezett meg.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra – jelezte az egyik budapesti oltópont vezetője –, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget.”

Utóbbi nyilatkozó kifejtette: számtalan eldöntendő kérdés van, így például: „Mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy két azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?”

Izraelben kezdték a legkorábban beadni a negyedik oltásokat bizonyos csoportoknak. Az ottani korai adatok azt mutatják, a negyedik adag által kialakított védelmi szint valószínűleg nem elegendő az omikron okozta áttöréses fertőzések megelőzésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »