Szakértő: az egészséges ivóvízhez való hozzájutás már Magyarországon is probléma

Szakértő: az egészséges ivóvízhez való hozzájutás már Magyarországon is probléma

Az ENSZ 2023-as vízügyi világjelentése szerint az emberek 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának pedig nincs hozzáférése WC-hez. A víz világnapja apropóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ környezetvédelmi mérnöke beszélt az InfoRádióban.

„Már hazai viszonylatban is látható, hogy az egészséges ivóvízhez való hozzájutás ma is sokszor probléma, főleg a nyári időszakban. Ez várhatóan még inkább probléma lesz” – mondta az InfoRádióban Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ környezetvédelmi mérnöke.

Magyarországon szerencsésnek mondhatjuk magunkat az ivóvíz mennyiségét és minőségét illetően is. Elsősorban mélységi, védett rétegvízbázisokat használunk ivóvíz-ellátásra, illetve parti szűrésű vízbázisokat – mint például a fővárosban is. Mennyiségi problémák ritkábban vannak, minőségi problémák viszont az elmúlt években annál inkább: a mélységi vízbázisokban lévő arzén okozott gondot.

A szakértő szerint a mára kiépült vízminőség-javító technológiák eredményeképpen viszont már elenyésző számú településen okoz problémát az arzén.

A vízbázisok az olyan felszíni, szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben is védettek, mint például a mikroszennyezők, gyógyszermaradványok.

Hírdetés

Az ENSZ jelentése többek között arra mutat rá, hogy a víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel, illetve hogy az elmúlt 40 évben évente durván egy százalékkal emelkedett a vízfelhasználás. A hazai viszonyok alapján Magyarországon is jelentős mennyiségű vizet használnak a mezőgazdaságban. „Ismereteim szerint azért viszonylag alacsony százalékban öntözik a mezőgazdasági területeket. Szerencsére

minden vízfelhasználással szemben elsőbbséget élvez az ivóvíz”

– mondta Bufa-Dőrr Zsuzsanna.

A népegészségügyi hatóság adatai alapján Magyarországon az emberek nagyjából 95 százaléka közműves ivóvízzel ellátott. További 3 százalék egyedi vízellátórendszerekből kapja az ivóvizet, melyek régi téeszterületek, külterületi üzemek. A lakosság 2 százaléka, körülbelül 200 ezer ember ivóvízellátása ma is ismeretlen. Ők elsősorban a saját kútjuk vizét használhatják, vagy a közműves vízellátórendszerből, közkifolyóról juthatnak ivóvízhez. Egyik ellátás sem biztonságos, a magánkutas ellátás esetén a mikrobiológiai vízminőség, vagy a nitrit és nitrát okozhat kockázatot. „Az is kockázatos, ha nincsenek tisztában ennek a vízfogyasztásnak a kockázataival” – tette hozzá Bufa-Dőrr Zsuzsanna.

Nyitókép: Getty Images/ Peter Cade

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »