Szakemberek a szombati tüntetésről: „A helyzet elbagatellizálása olyan védelmi mechanizmus, amely megvédi a pszichénket”

Szakemberek a szombati tüntetésről: „A helyzet elbagatellizálása olyan védelmi mechanizmus, amely megvédi a pszichénket”

Míg a kormány azt keresi, hogyan ösztönözhetné a lakosságot, hogy beoltassa magát, a vakcinaellenesek szombaton Pozsonyban tiltakoztak az állítólagos kényszeroltás ellen. Szakértők szerint a tüntetés a társadalom polarizációjának a megnyilvánulása.

Az ellenzék állítja, a kormány indirekt módon, intézkedései révén teszi kötelezővé az oltást. „Azért jöttem, hogy támogassam, szabadon választható legyen az oltás” – magyarázta Andrej Danko, az SNS vezetője. A Peter Pellegrini vezette Hlas párt hasonló álláspontot tett közzé a közösségi hálón: Elutasítjuk a kötelező oltást, a társadalom megosztottságát és az értelmetlen intézkedéseket, amelyek korlátozzák az ingázók szabad mozgását a határokon.

Nem vitatható, hogy az oltásról alkotott vélemény, valamint a hozzá való viszony megosztja a társdalmat. A téma már a családtagokat, a közeli barátokat, kollégákat is megosztja. Ebben pedig nagy felelősségük van a politikusoknak” – mondta Sylvia Porubänová szociológus a JOJ televíziónak. Más szakértőket is aggasztanak a helyzet negatív következményei. A harmadik hullám nem az egészségügyi rendszerünket, a társadalmat teszi tönkre” – intett Pavol Čekan biokémikus.

Jó hír, hogy noha az oltásra hajlandók és nem hajlandók aránya körülbelül fele-fele arányban mozog, a legtöbben tiszteletben tartják egymás véleményét. Az egymással folytatott harcnak leginkább a közösségi hálók adnak teret, ahol a névtelenség révén agresszívabbak az emberek.

Hírdetés

A tiltakozásokon részt vesznek olyanok is, akik hisznek egy bizonyos ideológiában, és a külvilágban megerősítést kapnak róla” – mondta Robert Krause pszichológus. De vannak olyanok is, akik így fejezik ki csalódottságukat és dühüket: Olyan emberek, akik a járvány idején elvesztették biztonságérzésüket”.

A szombati tüntetésen a járványintézkedéseket is figyelmen kívül hagyták. Általánosságban elmondható, hogy a helyzet elbagatellizálása olyan védelmi mechanizmus, amely megvédi a pszichénket – mondta Krause.

Krause úgy véli, sokan hozzáértőknek képzelik magukat, holott nem azok. „Ezért sokan nem tisztelik a valódi szakértőket, vagy az adott szakterületen sokkal inkább jártas embereket. Sokat gyakran tényként tálalják a véleményüket.

(pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »