Szaharai homokot hoztak magukkal a zivatarok

Szombaton az ország egész területén előfordultak viharok, zivatarok. A hidegfront, ami az elemek tombolását előidézte, keleti irányba haladt tovább, és a délutáni órákban Nyugat-Szlovákiában már felszakadozott a felhőzet. Kelet-Szlovákiában azonban épp ellenkezőleg: intenzív zivatarok csaptak le, jelentős villámtekvékenység és jégverés mellet.

Az iMeteo meteorológiai portál közlése szerint a keleti járásokban 5000 villámot számoltak a délután folyamán. Ráadásul még nincs vége, később még érhet minket kellemetlen meglepetés, és alakulhatnak ki újabb zivatarok az ország keleti felében.

Az országszerte tomboló viharok azonban nem csak jeget és villámlást hoztak magukkal, hanem szaharai homokot is. A homok, azon kívül, hogy nehezíti a szélvédőkön való kilátást és rontja meteorológiai előrejelzések pontosságát, egyúttal – öröm az ürömben – akadályozza a viharok kialakulását is.

Hírdetés

Mindenesetre, korai lenne még lemosni az autónkat, vasárnap még mindig várhatók zivatarok, elsősorban az ország keleti felében. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet elsőfokú viharriasztást rendelt el, az érintett járások között van a Rimaszombati, Nagyrőcei, Rozsnyói, Kassa környéki, Tőketerebesi és Nagymihályi járás is.

Eső azonban a nyugati járásokban is várható, így az autómosást érdemes hétfőre hagyni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »