Szabaduljunk meg az óriási kulcscsomótól: válasszuk az egykulcsos zárrendszert! (X)

Szabaduljunk meg az óriási kulcscsomótól: válasszuk az egykulcsos zárrendszert! (X)

A dinamikusan fejlődő építőiparban gyakran feltűnnek olyan új megoldások, amelyeknek az a céljuk, hogy megkönnyítsék az emberek életét. 

Akinek például rendszeresen meggyűlik a baja az ajtókulcsokkal, az alighanem örömmel választja a praktikus és modern egykulcsos zárrendszert.

Néhány szó a zárrendszerekről

A zárrendszereket illetően alapvetően 3 típust különböztetünk meg: létezik főkulcsos, vezérkulcsos, illetve egykulcsos. 

A főkulcsos rendszer lényege, hogy egy adott épületen vagy intézményen belül minden ajtó rendelkezik saját kulccsal, ami csak a rajta lévő zárhoz használható, viszont van egy főkulcs is, amivel minden zár egyaránt nyitható. Aki ezt a kulcsot birtokolja, az minden helyiségbe bejuthat.

A vezérkulcsos rendszer is ehhez hasonló, annyi különbséggel, hogy a főkulcs és az ajtók kulcsai közt találhatóak még úgynevezett csoportkulcsok is, amelyekkel egy-egy emelet vagy részleg ajtajai nyithatóak, de nincs teljes hozzáférése a rendszerhez úgy, mint a főkulcsnak. 

E két megoldást főleg vállalati környezetben, például irodaházakban, gyárakban, valamint szállodákban alkalmazzák, ahol fontos, hogy mindenki csak azokba a helyiségekbe léphessen be, amire a jogosultsága kiterjed. 

Hírdetés

Itt tehát a kulcsok egy megadott hierarchia szerint épülnek egymásra. A címben említett egykulcsos zárrendszer legfőbb jellemzője viszont az, hogy minden zárat egyazon kulccsal lehet kinyitni. Ezt a megoldást pedig egyre több családi háznál alkalmazzák, hiszen jelentősen megkönnyíti a mindennapokat.

Mik az egykulcsos zárrendszer előnyei?

Vegyük sorra: megközelítőleg hány kulcsot hordunk magunknál nap mint nap? Nyilvánvalóan van egy, ami a bejárati ajtót nyitja. Ezenfelül akad egy a kis- és nagykapuhoz, a garázshoz, a melléképülethez, de ha van nyaralónk vagy présházunk, akkor természetesen ezeknek is megvan a saját kulcsuk. 

A nagy, nehéz, folyton összegabalyodó kulcscsomók azonban rengeteg bosszúságot tudnak okozni, főleg, ha nem mindig találjuk meg elsőre azt a kulcsot, amire épp szükségünk lenne. Az egykulcsos zárrendszer viszont egyszerűen orvosolja ezt a problémát, hiszen csupán egyetlen “univerzális” kulcsra lesz szükségünk, amivel minden ajtót kinyithatunk. 

Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy a megfelelő típusú zárakat át kell kódoltatni úgy, hogy a betét belső elemei minden zárnál ugyanúgy helyezkedjenek el. Ez ma már sokfajta zár esetében kivitelezhető, például a Nívó egyedi bejárati ajtóknál is megoldható, hogy a zár “összehangolásra” kerüljön a többi ajtóéval. 

Mennyire biztonságos?

Az egykulcsos zárrendszerekkel kapcsolatos leggyakoribb aggály, hogyha elveszítjük a kulcsunkat, és valaki megtalálja, akkor gyakorlatilag az egész otthonunkhoz hozzáfér vele. 

Viszont egy elhagyott kulcsról egyrészt nem beazonosítható, hogy melyik házhoz tartozik, másrészt ilyen esetben nem kell a zárakat lecserélni, hanem csak újrakódoltatni, és a régi kulcs máris használhatatlanná válik. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »