Szabadtéri keresztúti ájtatosságot vezetett Udvardy György érsek Felsőrajkon

Szabadtéri keresztúti ájtatosságot vezetett Udvardy György érsek Felsőrajkon

A hegyaljai keresztút civil kezdeményezésként, teljesen önerőből készült, jó szándékú keresztény emberek összefogásával. A mészkő hasábokra Simon András grafikusművész jelentős kedvezménnyel megvásárolt rajzai kerültek ifj. Czémán László és Varga József áldozatos munkája nyomán. Március 10-én, pénteken Udvardy György veszprémi érsek vezette a keresztúti ájtatosságot Felsőrajkon.

Idén minden pénteken vendégatyákat hív Rudi Péter, Felsőrajk plébánosa. Nagyböjt harmadik hetében a hegyaljai szabadtéri keresztúton szép számmal vettek részt a hívek a környező településekről is.

A keresztutat követően a főpásztor szentmisét mutatott be a Szent Anna-templomban.

Udvardy György érsek homíliájában elmondta: Isten annyira szeret bennünket, hogy egyszülött Fiát adta oda értünk, hogy tanítson, példát adjon, neveljen, lelkesítsen, hogy az Atya iránti szeretetre vezessen el minket. Csodákat tesz, törvényt alkot, parancsot ad, amelyek életet jelentenek számunkra. S mi emberek ezt nem mindig fogadjuk el, pedig ő, az Istennek, az Atyának a jóságáról beszél és tanít bennünket.

A nagyböjti szent idő arra van, hogy engedjük, hogy megérintsen bennünket ez a fájdalom, de legfőképpen az, hogy mi az a méltóság, amelyet ránk bízott Isten a keresztségben, a bérmálásban, a szentségekben. Ő táplálni akar bennünket – fogalmazott a főpásztor. – Ismerjük fel keresztségi méltóságunkat. Persze ott vannak elrejtett bűneink, rossz döntéseink, de Isten a mi gyenge, emberi módon megélt személyes történeteinket jóra tudja fordítani. Mindazt, ami a pusztulás felé vezetett bennünket, a bűneink miatt, annak következményei miatt, fájdalmaink, önzéseink miatt, Isten jóra tudja fordítani. Nem tudja és nem is akarja meg nem történtté tenni, de gyógyítja sebeinket. Gyógyítja azok sebeit is, akiket megbántottam, visszaadja lelkünk örömét, ifjúságát, újjáteremti szabadságunkat, meggyógyítja múltunk sebeit, s mindazt, amiben hibáztam, vétettem az ő életre vezető parancsai ellen.

Hírdetés

Milyen nagy ajándék ez számunkra testvérek – hangsúlyozta Udvardy György. – Meghív bennünket a méltóságra, megajándékoz önmagával, és gyengeségeinket jóra fordítja.

A nagyböjt annak az ideje, hogy felfedezzük ezt a méltóságot, és annak is az ideje, hogy elhiggyük és engedjük, hogy gyógyítani tudja a múlt sebeit – mondta a veszprémi érsek. – Egyet viszont meg kell tennünk, kiáltani: Uram, gyenge vagyok, gyógyíts és segíts. És ő ezt megteszi.

A szentmise végén együtt imádkozták a Szentatya magyarországi látogatására való lelki felkészülést segítő imádságot.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye/Halász Gábor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »