Szabadban, maszkban!

Szabadban, maszkban!

Farsang van, babám! De nem csak farsang, hanem járvány is! Nem mondhatjuk, hogy bezártak a báltermek, mert ki sem nyitottak. Immár második éve…

Érsekújvárban a Csemadok ugyan nagyon optimistán és bátran meghirdette decemberben a hagyományos magyar bálját, aztán január elején gyorsan lefújta. Online formában a régi bálok hangulatát viszont felidézhetik a szervezők honlapjukon a meghiúsult közösségi esemény időpontjában. Ekkor ajánlatos otthon is a szmoking és az estélyi ruha viselete melegítő és háziköntös helyett. Nyitótánc: palotás a laptopon, kilenckor pohárköszöntő és önkiszolgált közös vacsora otthon a családi asztaloknál. A zenét a 2019-ben sokszor visszatapsolt zenekar szolgáltatja felvételről.

Tombolahúzás egyenes adásban, online formában éjfélkor a helyszínről. A beérkezett tomboladíjakért hálás köszönet! A nyeremények hamvazószerdáig átvehetők a titkárságon. A belépőjegy egy része viszont visszaváltható vagy felhasználható kokárdaként március 15-én.

Szakadozó, foszladozó hagyományok széttáncolt cipellők helyett! Az utcán fal mellett surranó emberek jókedvű, vidáman táncoló párok helyett. A báltermekben hallgat a sötétség, kikötötték…, pókháló a kulcslyukokon, elérhetetlen helyekre elgurult kétéves pogácsamaradványok, itt-ott árván himbálódzó, színüket vesztett szerpentinek, a színpadokon a 2019-es bálok ottfelejtett zenekari kottái (Isten véled édes Piroskám, Táncoló fekete lakcipók). A ruhatárban egy árválkodó fehér sál, tulajdonosának melege lehetett elmenetelkor hajnalban, a fogasok alatt egy szál női cipő. Valószínű, hogy a gazdája jókedvében felemásan ment haza: bálcipőben és csizmában.   

De ne búslakodjunk, hiszen két éve szinte egyfolytában farsang van, álarcosbál!

Hírdetés

Igaz, én már gyerekkoromban sem szerettem az ilyen iskolai rendezvényeket. Az álarc mögött mintha elvesztettem volna a személyiségemet, és nehezen ismertem fel a barátaimat is. Azóta romlott a látásom (is), még nehezebb a felismerés a nézése meg a járása, a csípőjének ringása alapján. Maszkban a beltérben behomályosodik a szemüveg, nemhogy nem ismerem meg, de még fel is borítom a bevásárlókocsimmal. Most viszont már nemcsak a zárt térben, hanem szabadban is kötelező lesz a FFP2 maszk (reszpirátor) viselése. Abban az esetben, ha nem lehetséges tartani a kétméteres távolságot. Vége szakad megint annak a felszabadult érzésnek, ami a boltokból kilépve letéptük magunkról a maszkokat.

Lelki szemeink előtt megjelenhetnek az utcán két méterről egymásra üvöltöző maszknélküli barátok, nyugdíjasok és a grundokon reszpirátorokban focizó 6 évesnél idősebb gyerekek is.

A közösség hálón kedvenc csoportomban valaki a minap feltett egy olyan kérdést, hogy mi az a három dolog, ami nélkül nem hagyjuk el az otthonunkat. A maszk és a mobil mellé most majd csatlakozik a mérőszalag is. Mikor valaki a közterületeken a közelembe ér, gyorsan lemérem a távolságot, és ha két méteren belülre érkezik, azonnal felkapom magamra a reszpirátoromat, Kötelességtudó polgárként figyelmeztetem erre a kötelező aktusra is a felém közeledőt is.

Csúcsforgalomban inkább maradjunk otthon, kerüljük a tömeget….

Az ÚVZ szóvivője emlékeztetett, hogy akadnak persze kivételek is a kötelező maszkviselés alól a szabadban, ezek listája nem változott a korábbi rendelethez képest. „Mentesülnek a kötelezettség alól a hat év alatti gyerekek, a súlyos autizmussal élők, az enyhe és súlyos szellemi fogyatékkal élők vagy hallássérültek, valamint a beltéri munkahelyen egyedül tartózkodók, illetve az egyedül sportoló személyek.” Ezzel kapcsolatban a kérdés csupán az, hogy az egyedül sportoló személy miért számít kivételnek, hiszen amúgy sincs a közelében senki, illetve a csapatsportokat űzőkkel mi lesz?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »