Szabadabban lélegezhet a kis Dorina

Szabadabban lélegezhet a kis Dorina

Szabadabban lélegezhet a kis Dorina Száz Ildikó2023. 06. 05., h – 15:17 Érsekújvár |

Újabb jelentős állomáshoz ért az érsekújvári Soóky Dorina, akinek folyamatos, minden hónapban ismétlődő gyógykezelését a magyarországi, solymári Borsóház központban lapunk olvasói tették lehetővé támogatásukkal. Legutóbbi, gyereknapi látogatásunk idején a kislány önfeledten játszott kedvenc takaróján, és mesehallgatás közben jutott ideje arra is, hogy bemutassa készségfejlesztő játékait.

Szabadon lélegezni, járókeret nélkül mozogni, rácsodálkozni egy szép virágra, vagy édes epret majszolva énekelni – ilyen, más gyerekek számára teljesen természetes és egyszerű dolgok megélését kívánja a kislányának Soóky Melinda. Egészségügyi és megélhetési problémáira nem ő hívta fel a figyelmünket, ennél sokkal szerényebb és visszafogottabb. A rokonai fordultak hozzánk, és kérték az olvasóink segítségét. 2021 novemberétől kísérjük figyelemmel az anya és a kislánya életét.

Többször elhalasztott műtét

Hírdetés

Hosszú, három hónapig tartó várakozás előzte meg a legutóbbi pozsonyi műtéti beavatkozást, amelyen végre eltávolították a kislány gége kanüljét. Melinda már a márciusi találkozásunkkor, a Dorina számára rendezett kamocsai jótékonysági koncert előtt a műtéttel indokolta, hogy miért nem lehetnek köztünk. Biztonságos, steril környezetben kellett maradniuk. A telt ház előtt zajló jótékonysági koncertet a Melinda szülőfalujában élő keresztszülők szervezték a gyermekét egyedül nevelő, és a napi huszonnégy órájában róla gondoskodó édesanya megsegítésére. Olvasóink idestova másfél éve segítik a bérlakásban, szerény körülmények között élő kis családot. Dorina öt évvel ezelőtt 1000 grammos koraszülöttként jött a világra. Egy alkalommal a születését követően leállt a szíve, majd egy évre rá ismét életveszélyes állapotba került. Komoly légzésproblémával és látásgondokkal küzd, továbbra is gyomorszondán át etetik. Idén március végén a Kramáre városrészben lévő egyetemi kórház fül-orr-gégészeti osztályára készültek, hogy altatásban végezzenek el vizsgálatokat a kislányon, amelyekből kiderül, képes lesz-e a gégemetszést követően beültetett gége kanül nélkül lélegezni. Melinda ezt követően szomorúan tájékoztatott: feleslegesen tették meg mentőkocsival az utat, több beteggel összezárva, ráadásul Érsekújvárból Nyitrán keresztül haladtak, ahol újabb betegeket vettek fel, így csaknem négy óráig tartott az út. Végül nem tudták elvégezni a műtétet, sem ekkor, sem egy újabb alkalommal, mert kilépve a steril környezetből a kis Dorina máris megbetegedett. Csak a napokban került sor a kanül eltávolítására, amelynek szakszerű gondozása az édesanya napi feladatai közé tartozott. A kislány esetében ez rendkívül fontos művelet volt, mert az alsó légutakban felszaporodott, a garatból lecsorgó váladék felhalmozódhat, leszűkítve a kanül belső átmérőjét, és komoly légzési nehézséget okozhat.

Megtanulni enni és beszélni

„Egy tehertől megszabadultunk, ám a gyomorszondán keresztüli etetés még megmaradt. Speciális logopédust találtunk, aki vállalta, hogy segít Dorinának az evés- és a beszédtechnika elsajátításában. Remekül megy neki a járás a Borsóházban végzett odaadó gondozásnak köszönhetően az ortopéd cipőkben. Kaptunk kölcsön speciális járókeretet, később szeretnénk sajátot vásárolni. Valamivel könnyebben mozgathatót és áthelyezhetőt, mint amilyet a Borsóházban használ. Végtelenül hálás vagyok az eddigi segítségért mindenkinek, aki bármilyen úton és bármilyen összeggel hozzájárult a kislányom gyógyulásához! El sem tudják képzelni, hogy ez mekkora erőt és reményt ad nekem. Nem érzem magam egyedül. Köszönöm szépen mindenkinek!” – hangsúlyozta Melinda. Június derekán ismét a solymári gyógyközpontba készülnek, hogy folytassák a készségfejlesztő gyakorlatokat. Dorina megszerette a gyógypedagógusokat és a kislányt is megkedvelték, a sajátjuknak tekintik a központban. Miután rövid, járókeretes bemutatót tartott nekünk Dorina a ház előtti járdán, nem maradhatott el a megszokott búcsúpuszi és integetés sem, amit ezúton örömmel megosztunk az olvasókkal.

A transzparens számlán továbbra is támogathatják a kislány gyógykezelését, amit önerőből nem tudna fedezni az édesanya. Minden egyes euró számít: https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2602066823.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »