Šutaj Eštok szerint javítani kell a válságkezelés színvonalát

Šutaj Eštok szerint javítani kell a válságkezelés színvonalát

Professzionálissá kell tenni válságkezelést, melyet az államnak kell irányítania, nem pedig az önkormányzatoknak, fejtette ki Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a TASR hírügynökségnek nyilatkozva. Az alapvető változtatásokat már januárban, a kihelyezett kormányülésen előterjesztené. A vitába bevonná az önkormányzatokat és az önkéntes szférát is. A polgári védelem terén is tartalékokat vél felfedezni.

„Az önkormányzatoknak valamiféle segítségként kellene működniük, eligazítva a polgárokat. De mindenekelőtt az államnak és a hozzáértőknek kell a válságkezelésben élen járniuk, akik megmondják, mit és hogyan kell tenni, s mindenekelőtt meg kell találniuk annak módját, hogyan lehet segíteni az embereken” – vázolta a miniszter. Szerinte világos irányítási és eljárási módszerre van szükség. „Vannak járási hivatalvezetőink, népes apparátusunk, viszont eddig hiányzott a menedzsment. Mintha senki sem tudná, mit kell tennie” – tette hozzá.

A polgári védelemmel is foglalkozni kíván. „Ha ne adja isten, történne valami Szlovákiában, nem tudom, hova járnának iskolába a gyerekek, van-e elegendő óvóhelyünk, és tudnak-e róluk az emberek.

Hírdetés

A legutóbbi válsághelyzetek idején, melyeket a világjárvány vagy a menekültáradat okozott, Šutaj Eštok szerint a Belügyminisztérium kudarcot vallott. „Az utolsó esemény, amely ezt megerősítette, a Gyapár térségében lezajlott földrengés volt” – állította.

Helytelenítette, hogy a természeti katasztrófa által sújtott helyszínre már csak a jelenlegi kormány képviselői mentek ki. „Megoldásokat, segítséget nyújtva és teljesen természetes emberséget tanúsítva” – tette hozzá. Mint hangsúlyozta, gyökeres változtatásokra van szükség. Hivatalba lépése után a minisztérium válságkezelési osztályán is személycseréket eszközölt.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »