Sűrítené a légimentő bázisokat a Jobbik

Sűrítené a légimentő bázisokat a Jobbik

Szerinte a Nyugat-Dunántúl ellátása nem biztosított.

A közelmúltban újabb esetek világítottak rá arra, miért életbevágóan fontos a légimentő bázisok hálózatának teljes kiépítése az országban – közölte Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a Facebookra feltöltött bejegyzésében.

Az ellenzéki politikus a miniszterelnöknek címzett nyílt levelében közölte: Magyarországon 8 mentőhelikopter van, így 7 állandó bázis működtethető biztonsággal. A helikopterek és a légimentő bázisok elhelyezését gondos mérlegelés után lehet kiválasztani, de a legfontosabb, hogy a bevetésre induló gépek negyedórán belül minél több emberhez, minél nagyobb területen odaérjenek a helyszínre.

Hozzátette, az országban ez nagyrészt megvalósul, de tudomása szerint

Hírdetés

a Nyugat-Dunántúl jelentős részére és Győr környékére ennél később jut el a gyors segítség; Szombathelytől Győrig, Sárvártól Sopronig nem biztosított a mentőhelikopter 15 percen belüli kiérkezése. Ez nagyságrendileg 700-800 ezer embert érint.

„Azt gondolom, hogy az esélyegyenlőség az egész ország területén érvényes kell, hogy legyen” – írta Balassa Péter.

Felidézte, hogy először tavaly májusban szólalt fel ez ügyben az Országgyűlésben, majd költségvetési módosító indítványt nyújtott be, amelyben kétmilliárd forintot javasolt egy új bázis építésére. A kormány ezt elutasította. Novemberben ismét többször felszólalt a parlamentben, kérve a szükséges források átcsoportosítását egy nyugat-magyarországi légimentő bázis létrehozásához, illetve az öregedő géppark megújításához.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője a miniszterelnök közbenjárását kéri annak érdekében, hogy a kormány mielőbb tegyen lépéseket az ügyben.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »