Sürgősségi vizsgálatot rendelt el a dél-koreai kormány az akkumulátorgyárban pusztító tűz kapcsán

A dél-koreai kormány kedden azonnali biztonsági vizsgálatot rendelt el a magas kockázatú gyárakban országszerte azt követően, hogy egy akkumulátorgyárban pusztító tűzvész halálos áldozatokat követelt.

"Felkérem a nemzeti tűzoltósági ügynökséget, a munkaügyi és foglalkoztatási, valamint az iparügyi minisztériumot, hogy végezzenek sürgős biztonsági vizsgálatokat, és tegyenek azonnali lépéseket azokon a helyeken, ahol fölmerülhet a baleset veszélye" – jelentette ki Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök.

A hétfői tűzben 23-an életüket vesztették, további nyolc ember megsérült, ketten súlyosan – jelentették a helyi hatóságok.

A lítium-ion akkumulátorokat gyártó Aricell hvaszongi gyárában helyi idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 30 perc körül csaptak föl a lángok.  Összesen 102 személy tartózkodott a gyárban a tűz kezdetekor. A tűzoltóság szerint az áldozatok közül egy laoszi és 17 kínai vendégmunkás, öten pedig koreai állampolgárok.

Nagyjából száz ember és két mentőkutya vett részt a mentési munkálatokban.

Hírdetés

A rendőrség kifejtette, hogy a halálos áldozatok közül néhányan olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy azonosításuk csak DNS-vizsgálattal lehetséges.

A hatóságok kiemelték, hogy a lítium akkumulátorok miatt hagyományos módszerekkel nehézséget okozott a tűz eloltása.

A tűz oka továbbra is ismeretlen.

A hatóságok szerint az akkumulátorok – amelyekből legalább 35 ezer volt a gyárban – a tűz hatására sorozatban fölrobbantak, továbbterjesztve a lángokat, illetve akadályozva a tűzoltókat a bennrekedt emberek kimentésében.

A gyár környékét ellepték a robbanásokból származó törmelékek, a háromemeletes vasbeton épület felsőbb szintjei pedig súlyosan megrongálódtak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »