Sulík kvázi elismerte, hogy az ő hibájából fizet rá Szlovákia az olajembargóra. Már csak egy valódi kérdés maradt

Sulík kvázi elismerte, hogy az ő hibájából fizet rá Szlovákia az olajembargóra. Már csak egy valódi kérdés maradt

Richard Sulík liberális pártelnök és gazdasági miniszter külön sajtótájékoztatón magyarázta a bizonyítványát, miért is nem ő a felelős azért, hogy az uniós olajembargó miatt veszélybe kerül a szlovákiai üzemanyagellátás. Hallgatva az érveit már csak egy kérdés maradt: Sulík alkalmatlan, vagy csak ennyire hidegen hagyja Szlovákia és a szlovákiai polgárok sorsa?

Andrej Danko és Peter Plavčan óta nem hallhattunk olyan átlátszó, erőltetett és gyermeteg érveket, mint most Sulíktól, aki a választások előtt a pénzügyminiszteri székről álmodott. Hozzáállásáról sok mindent megtudtunk a koronavírusjárvány idején, ahol először „influenzácskáról” beszélt, aztán meg azért ostorozta saját kormányát, mert a gazdaság térdrekényszerítése árán is minimalizálni akarta a halálesetek számát.

Felért egy vallomással az is, mikor május 24-én a Markíza televízióban elismerte, hogy nem szokása végigülni a koalíciós tanács üléseit, mert „az nagyon nem hatékony időtöltés” és hogy ő „elutasítja, hogy hétfő este feleslegesen verjen el 4-5 órát” az életéből. Egyébként akkor épp egy olyan koalíciós ülésről volt szó, ahol a családtámogatási csomagról egyeztettek a pártok. Mégis, ezek után milyen jogon támadja a családtámogatási csomagot Sulík épp azzal, hogy nincs megfelelően kidolgozva, mikor nem is vette a fáradtságot, hogy legalább tárgyaljon róla?

Így jutunk el a mostani helyzethez, mikor Gyimesi György parlamenti képviselő lustasággal és hanyagsággal vádolta meg, amiért nem foglalkozott kellő mértékben az embargó Szlovákiára gyakorolt hatásának kezelésével, ami miatt elszabadulhatnak az árak a benzinkutakon.

Hírdetés

Sulík cáfolatnak szánta a sajtótájékoztatón mondottakat, ám valójában elismerte, hogy teljesen inkompetens volt a kérdésben, nem foglalkozott vele kellőképp, nem számolta ki a következményeket. Érveket sorolt fel, miért volt tehetetlen, vagy miért nem ő a hibás, de egyetlen egyszer sem merte kimondani, hogy az embargó jó Szlovákiának. Érdemes kiemelni néhányat Sulík kifogásai közül:

Ennyit mindenképp érdemes volt elmondani Sulík érveiről. Az SaS jó ideje csak népszerűségi versenyt fut, és bár mást állít, a szakmaiságát teljesen elvesztette. Általában már csak az EU kritikátlan kiszolgálásban és a nyugati partnerek dicséretében jeleskedik, ahogy most is tette saját választói és Szlovákia rovására. Erről szól ma a liberális és progresszív politika, és ennek az árát nem az Ausztráliában rancsot birtokló Sulík fizeti majd meg, hanem mi mindannyian.

És ez az ember menedzseli a mohi atomerőmű hármas blokkjának elindítását. Egyetértek Gyimesivel. Sulíknak távoznia kell a miniszteri székből, mielőtt léhasága súlyosabb károkat is okozna az üzemanyagok drágulásánál…

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »