Sulík: Ha Matovič lemond, akkor én is

Sulík: Ha Matovič lemond, akkor én is

Tagadta vulgárisan üvöltözött volna valaha a kormány tagjaival, ahogy arról több miniszter is beszámolt:

“Ne félje, koránt sem annyira vulgáris, mint mikor engem a kormányfő idiótának nevezett. Évekig viseltem el az ilyen támadásokat. Az igazság az, hogy a kormányülésen a miniszterelnök kénytelen volt végighallgatni valamit azzal kapcsolatban, hogy megvádolt Ján Kuciak meggyilkolásával. Elismerem, hogy zárt ajtók között megmondta a véleményemet a kormányfőnek erről.”

Többször elismételte, hogy szerinte sem a kormányfő sem az egészségügyi miniszter nem képes jól ellátni a feladatát. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter Sulík szemében teljességgel kudarcot vallott.

Sulík elmondta, hogy biztosan megvétózná  a koalícióban totális és szigorú lockdown bevezetését, amelyre a kormány korábbi bejelentése alapján akkor kerülne sor, ha március 21-ig nem sikerülne megfordítani a járványhelyzetet.

Miközben Richard Sulík nagyon keveset vagy inkább semmi konkrétumot vagy javaslatot nem mondott a kórházak túlterheltségével és a fertőzések számának csökkentésével kapcsolatban, a műsor ezen pontján pontosan megmutatta, hogy számára ez is csak is pénzkérdés.

Az ő elképzelése szerint – a mutációk, az általános vakcinahiány, és az alacsony mobilitás melletti magas fertőzöttség ellenére – véget kell vetni az egész országra kiterjedő korlátozásoknak, és csak a gócpontoknál rendeljenek el intézkedéseket.

Hírdetés

Sulík azonban arra már nem tért ki, hogy az emiatt megnövekedő nyomás a kórházakra miképp lehetne kezelni, vagy hogy milyen intézkedések vonatkoznának az által gócpontoknak nevezett helyeken illetve azokon kívül. A kényelmes és nyilván népszerű, de lényegében üres politikai álláspont után azonban kibújt a szög a zsákból.

Míg a kórházakban ápoltak vagy az elhunytak és az aktív esetek száma szóba sem került, Sulík  a műsorban amiatt is méltatlankodott, hogy az antigéntesztekre eddig 280 millió eurót költött el az ország, és ezek csak a tesztkészletek, az összeg nem tartalmazza a teszteléseken résztvevők bérét és a többi költséget.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az antigénteszteléseknek köszönhetően több ezer fertőzött személyt sikerült elkülöníteni. Az érem másik oldala, hogy a teszt falsnegatív rátája magas, ami azt jelent, hogy aki pozitív, az közel 100 százalékban valóban pozitív, de akinek negatív lett a tesztje, annak 50 százalékos esélye van arra, hogy mégis pozitív.

Ez ugyan nem csökkenti az azonosított fertőzöttek miatti érdemeket, de az emberek fegyelmezetlenségére ellentétesen hatott: a negatív tesztről szóló tanúsítvánnyal kevésbé tartották be az előírásokat.

Hogy melyik hatás mutatkozott meg markánsabban, arról lehet vitatkozni. A liberális populista szólamok azonban a lényegi kérdésekkel nem foglalkoznak: úgy indulunk neki a harmadik hullámnak, hogy a kórházak kapacitásai csaknem megteltek, az emberek fegyelmezettsége pedig, jórészt az intézkedéseket kétségbe vonó állandó politikai viták miatt, pedig továbbra is nagy.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »