Sulík: Čaputová meglepett, az előrehozott választások időpontjáról vele is megegyeztünk

Sulík: Čaputová meglepett, az előrehozott választások időpontjáról vele is megegyeztünk

Az ellenzéki SaS vezetőjét, Richard Sulíkot meglepte Zuzana Čaputová államfő bejelentése, miszerint korábban kellene előrehozott parlamenti választásokat tartani. Állítása szerint az előrehozott választások szeptember 30-i időpontjával kapcsolatban vele is megegyeztek. Nem lát okot a szeptemberi időpontról szóló megállapodás megváltoztatására, amely kompromisszum volt az egykori koalíció pártok között. Az SaS képviselői nem vesznek részt a Smer-SD által kezdeményezett választások júniusi időpontjáról szóló rendkívüli ülésen sem.

„Nem tudom, miért döntött az elnök úgy, ahogy azt Robert Fico kívánja, mindenesetre a szeptember 30-a kompromisszumos dátum“ – jelentette ki Sulík csütörtöki sajtótájékoztatón. „Hacsak nincs nyilvánvaló és érthető ok egy már meghozott döntés megváltoztatására, hajlamosak vagyunk ragaszkodni a megállapodásokhoz“ – jelentette ki, és utalt az OĽANO, az SaS, a Za ľudí és a Sme rodina megállapodására. „Minden projektnek, amely a választásokon részt kíván venni, elegendő ideje van a felkészülésre“ – tette hozzá.

Hírdetés

Sulík szerint az államfőnek lehetősége van arra, hogy ne írjon alá minden törvényt, ha nem ért velük egyet. Az OĽANO elnökét, Igor Matovičot és legutóbbi javaslatait bolondnak nevezte. „Hagyni kell, hogy egyik hülyeséget találja ki a másik után, hogy az egész nemzet megértse, egy ilyen bohócnak nincs helye a parlamentbe” – mondta, hozzátéve, hogy olyan embereket kell beválasztani a parlamentbe, akiknek megvan az alapvető ítélőképességük.

Matovič: Az államfő egy közvélemény-kutatás alapján gondolta meg magát az előrehozott választások időpontjáról

Úgy gondolja, hogy jelenleg jó javaslatokat fogadnak el a parlamentben, ezért nem lát okot a korábbi választási dátumra csak azért, mert a Smer-SD vagy az elnök azt akarja. Sulík egyetért a júniusi határidővel, és tárgyalhatnak is róla, de egyelőre szerinte szeptemberre szól a megállapodás. Sulíknak kézzelfogható ok kell, hogy meggondolja magát, és szerinte a Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli ülés nem az.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »