Sulík azt szeretné, ha legalább egy városban sikerülne hidrogén-meghajtásúra cserélni a tömegközlekedést

Sulík azt szeretné, ha legalább egy városban sikerülne hidrogén-meghajtásúra cserélni a tömegközlekedést

Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

A hidrogéntechnológia alkalmazásával és fejlesztésével Szlovákia vezető szerepet szeretne betölteni az autóközlekedésben – jelentette be a 2020-as dubaji EXPO világkiállításon Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

Szlovákia a dubaji EXPO-n rögtön két hidrogén-meghajtású járművet mutatott be, viszont a legnagyobb figyelmet a hidrogén-meghajtású MH2 sportautó kapta. Sulíknak azonban nagy tervei vannak a hidrogén-meghajtású autóbusszal is. Mint mondta, azt szeretné, ha a választási időszak végéig legalább egy szlovákiai városban hidrogénre működne a tömegközlekedés.

„Az autóbusz teljesen működőképes, akár már holnap üzembe lehetne állítani. Bízom benne, hogy a választási időszak végéig lesz egy olyan közepesen nagy szlovákiai város, ahol a helyi tömegközlekedést sikerül hidrogén-meghajtású autóbuszokokra cserélni“

Hírdetés

– jelentette ki Sulík.

A miniszternek már vannak elképzelései arról, hogy mely városok jöhetnének számításba, de konkrét neveket nem akart elárulni.

A gazdasági tárca vezetője szerint a hidrogént a használati helyszínen kellene előállítani, ugyanis a szállításához szükséges feltételek nem adottak. A hidrogént a költségesebb zöld energián kívül kémiai folyamatokkal a földgázból is elő lehet állítani, sőt az olcsó elektromos energia felhasználásával is.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »