Sulík: azon csodálkoztam Matovič beszéde alatt, hogy bírtuk eddig a kormányban

Richard Sulík, az SaS elnöke kijelentette, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerdai parlamenti felszólalását hallgatva őszintén örült, hogy kiléptek a kormányból. Hozzátette, nem győzött csodálkozni, hogyan bírták ki két és fél évig a koalícióban.

Ha Matovičot leváltja a parlament, készek tárgyalni Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel. Azt is megjegyezte, ha nem váltják le a pénzügyminisztert, szinte biztos, hogy nem lesz előrehozott választás.

Sulík azt mondta, abban az esetben, ha Matovič nem lesz a kormány tagja, emlékeztetni fogja a kormányfőt, hogy készek tárgyalni az új koalíciós szerződésről. „Lehet, hogy nem kerül sor a tárgyalásokra, lehet, hogy nem egyezünk meg, ám utána az előrehozott választás lesz terítéken” – mondta, hozzátéve, ha Matovič marad, nem változik semmi, folytatni fogja ez a kormánykoalíció. Arra is rámutatott, formálisan Matovič pénzügyminiszter leváltásáról döntenek, de valójában Matovič kormányfő menesztéséről.

„Még véletlenül sem a személyes gyűlölet vagy a bosszú az oka, hogy indítványoztuk Igor Matovič leváltását” – szögezte le Sulík.

Tomáš Taraba (független) hozzászólásában azt mondta, nem Matovič az egyetlen rossz miniszter, az egész kormány ilyen.

Hírdetés

„Nekünk nem az a feladatunk, hogy segítsünk a kormánypártoknak átalakítani a kabinetet és segítsük a visszatérésüket, biankó csekket aláírni, hogy megegyeznek-e vagy nem. Csak ismételni tudom, támogassák szavazataikkal az előrehozott választást, a többit mi elintézzük” – mondta Taraba.

Jana Bittó Cigániková (SaS) erre reagálva kijelentette, Matovič semmiképpen nem engedné, hogy az SaS visszatérjen a kormányba.

„De hogy segítsek önöknek, leszögezhetem, ha mégis felmerülne ez, én arra fogom kérni a párttársaimat, ne tegyük ezt, mert az OĽaNO a Smernek segít, és mi nem akarjuk, hogy visszatérjen a Smer” – hangsúlyozta Jana Bittó Cigániková.

Ján Podmanický (Smer-SD) hozzászólásában megjegyezte, Sulík egyrészt ámul, hogyan bírták ki a kormánykoalícióban, másrészt meg vissza akar térni pártjával a kormányba. Miroslav Urban (független) szerint bárhogy is alakul a Matovičról szóló szavazás, előrehozott választás lesz.

Juraj Krúpa, aki az OĽaNO frakciójából lépett át az SaS parlamenti klubjába, kijelentette, hogy az OĽaNO-t „a hazugság és a manipuláció” működteti, és a kilépése felszabadító érzés volt számára.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »