Strómanra íratta cégét az adócsaló vállalkozó – évekre börtönbe kerülhet

Strómanra íratta cégét az adócsaló vállalkozó – évekre börtönbe kerülhet

A Heves Vármegyei Főügyészség közel hetvenötmillió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és okirat-hamisítással vádolja a vállalkozót.

Hírdetés

A vádirat szerint a középkorú férfi – mint az általa alapított társas vállalkozás ügyvezetője – az autósporthoz kapcsolódóan reklámszolgáltatási tevékenységet végzett. Ennek során 2018-ban és 2019-ben is nagyobb összegű számlákat állított ki az ügyfelei részére. Ezek a számlák tartalmazták az általános forgalmi adót, amit a megrendelők minden alkalommal megfizettek a vádlottnak a részükre nyújtott szolgáltatások díjával együtt.

Az ügyvezető azonban több hónapon keresztül szándékosan elmulasztotta a hozzá befolyt ÁFA bevallását és annak az állami költségvetésbe történő befizetését is.

2019 áprilisában a vádlott színleg értékesítette a gazdasági társaságot egy nőismerőse részére azért, hogy az adóeltitkolás nyomon követését és felderítését megnehezítse. A látszólagos cégeladás kapcsán eljáró ügyvédet a szerződő felek megtévesztették, a jogi képviselő nem tudott arról, hogy az alapító okiratban átvezetett módosításoknak nincs valós alapja, így a közhiteles cégnyilvántartásba az által benyújtott hamis magánokiratok alapján valótlan adatok kerültek. A nő a közreműködésért 10 000 forintot kapott, amellyel a maga részéről le is zárta a kapcsolatát a papíron általa vezetett vállalkozással. A kft-t a cégbíróság azóta törölte a cégnyilvántartásból.

A főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként kihallgatott asszony esetében a közvetett tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette kapcsán feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást.

A halmazati bűncselekmények elkövetésével vádolt valódi ügyvezetővel szemben benyújtott vádiratban a vádhatóság arra tett mértékes indítványt, hogy bíróság az előkészítő ülésen – beismerése esetén – ítélje 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra a férfit, emellett 5 évre tiltsa el őt a gazdálkodó szervezet vezetésével kapcsolatos foglalkozástól.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »