Strómanok világa: köddé vált építőipari cégek, köddé vált tízmilliók

Strómanok világa: köddé vált építőipari cégek, köddé vált tízmilliók

Súlyos tízmilliókkal károsított meg két alvállalkozó cég egy budapesti székhelyű építőipari fővállalkozó társaságot. Elvállaltak, de nem végeztek el munkákat, a kért és kapott előleggel, valamint alvállalkozói díjjal leléptek, az átvett/átutalt pénzekről számlákat nem adtak. „Természetesen” – ahogy Magyarországon az már szinte megszokott – mindkét kft. strómanok neve alatt működött, a valódi tulajdonosok a háttérben mozgatták a szálakat.

„Dr. Gyökeres Zoltán mutatta be a munkatársamnak Horváth Mihályt, aki akkori elmondása szerint a MATECHTRADE Hungary Kft.-t képviselte”

„Dr. Gyökerest a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában ismertük meg 2018-ban, ahol kabinetfőnöki tisztséget töltött be. Egy fideszes országgyűlési képviselő anyja ajánlotta figyelmünkbe azzal, hogy működjünk együtt, és ha lesz olyan építőipari munkánk, amellyel kapcsolatban alvállalkozót tudunk igénybe venni, akkor dolgozzunk a dr. Gyökeres által hozott vállalkozással, azaz biztosítsunk nekik munkákat, mivel megbízhatóak és stabil hátterük van. Ezért kapott társaságunktól megbízásokat a dr. Gyökeres Zoltán által ajánlott, Horváth Mihály által képviselt MATECHTRADE Hungary Zrt.”

A jogász végzettségű dr. Gyökeresről több forrás is azt állította, hogy a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányban környezetvédelmi és vízügyi miniszterként működő ex-MSZP-s Szabó Imre nevelt fia. A két férfi együtt tevékenykedik a fidesz gazdasági holdudvarába tartozó Garancsi István által irányított Magyar Természetjáró Szövetség Ellenőrző Testületében.

2017-ben dr. Gyökeres jelöltette magát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöki posztjára. Akkor ezt írta róla az Economx gazdasági portál: „A harmadik jelölt Gyökeres Zoltán, aki két éve került közelebb a kamarához, de eddig nem viselt jelentős tisztséget. A jogász végzettségű fiatalembernek – aki az albániai nemzeti kereskedőház egyik vezetője is – állítólag jó kapcsolatai vannak a Fidesz magas köreiben.”

Az építőipari fővállalkozó cég tulajdonosa szerint egyszerre több alvállalkozói feladat elvégzésével is megbízták a dr. Gyökeres által ajánlott, Horváth Mihály képviselte MATECHTRADE Hungary Zrt.t., azonban az építkezéseken csekély mértékben vagy egyáltalán nem végezték el a rájuk bízott munkákat, a kifizetett előlegekkel – többszöri írásbeli és szóbeli felszólítás ellenére – nem számoltak el, valamint a számlaadást is megtagadták a zrt.-nek átutalt, illetve készpénzben kifizetett összegek vonatkozásában.

„Nyilvántartásunk szerint összesen mintegy 18 millió forinttal nem számoltak el Horváth Mihályék” – fűzte hozzá a becsapott fővállalkozó tulajdonosa, aki elmondta azt is, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tettek.

A hivatalos cégnyilvántartás szerint azonban Horváth Mihály sosem volt a MATECHTRADE Hungary Zrt. cégjegyzésre jogosult képviselője. A társaság vezérigazgatója és részvényese 2017 decemberétől 2022 augusztusáig az orosz állampolgárságú Komin Vlagyimir Arturovics volt. A férfi – az interneten megtalálható önéletrajza szerint – orvosi egyetemet végzett Moszkvában, Magyarországon légzéstechnikával és pszichoterápiával foglalkozik – tehát az építőiparhoz viszonylag kevés köze van. Vélhetően strómanként adta a nevét a zrt. működéséhez.

             Az ukrán nő nevére egy napon két céget is átírattak

Hírdetés

2019-ben megváltozott a cég elnevezése: MATECHTRADE Hungary Zrt.-ből RE GREEN Hungary Zrt. lett. A társaság 2022. augusztus elején új „tulajdonoshoz” került, a társaság vezérigazgatójaként és részvényeseként az Ukrajnában élő, 23 éves Rats Ester került bejegyzésre. Azon a napon, amikor az ukrán hölgy „megvásárolta” a RE GREEN Hungary Zrt.-t, egy másik vállalkozás is a nevére került: a Flero Kft.. Ennek a cégnek 2016 szeptembere és 2019 szeptembere között Horváth Mihály volt az ügyvezetője, 2022. augusztus 3. napjáig pedig a tulajdonosa.

A Flero Kft.-vel szemben 2022 júniusában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtást rendelt el, a vállalkozás felszámolásáról 2023 októberében intézkedett az illetékes cégbíróság.

A RE GREEN Hungary Zrt. (volt MATECHTRADE Hungary Zrt.) kényszertörlését, majd felszámolását – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére – 2023. március elején az illetékes cégbíróság elrendelte.

Az eseményekből kitűnik: mindkét, adósságokkal terhelt vállalkozástól – furcsa módon ugyanazon a napon – egy fiatal ukrán nő nevének felhasználásával szabadult meg a tényleges tulajdonos.

Lehet ez véletlen?

Real Építészmérnöki Iroda Kft. mintegy 94 millió forinttal nem számolt el

A Privátkopó bűnügyi portál többször kereste Horváth Mihályt és dr. Gyökeres Zoltánt, azonban a nevezettek nem nyilatkoztak a témával kapcsolatban.

„Gimesi Andrást 2020 elején mutatta be a cégvezetőnknek az egyik közeli ismerőse azzal, hogy ha lehetőségünk van rá, bízzuk meg – alvállalkozóként – építési munkákkal a cégét. Gimesi a Real Építészmérnöki Iroda Kft. vezetőjeként és egyik tulajdonosaként mutatkozott be” – magyarázta a Privátkopónak a budapesti építőipari fővállalkozó cég tulajdonosa. Az üzletember állítása szerint a Gimesi által képviselt vállalkozást több projektjükben is munkákhoz juttatták, azonban egyet sem fejeztek be, mondvacsinált okokra hivatkozva eltűntek.

„Amikor már nagyon nem haladt a munka, elkezdett minket hitegetni egy spanyol munkalehetőséggel, egy 68 lakásos apartmanház építésében történő részvétellel – amiből természetesen nem lett semmi”

„Aztán meg úgymond jogászkodni kezdett, hogy ők miért csináltak jól mindent. Később persze kiderült, hogy szinte mindenhol ezt csinálják, eltűnnek a felvett pénzekkel.

Gimesi András ellen a büntetőjogi lépéseket megtettük 2023-ban, a feljelentésünk mintegy 94 millió forint kárértékről szólt. Az ügyben a BRFK XVI. Kerületi Rendőrkapitánysága nyomoz – nem túl nagy vehemenciával. Egyébként nem értem, egy közel százmilliós bűnügyben hogyan járhat el kerületi rendőrkapitányság.”

2020 nyarán kiderült: Gimesi András sem ügyvezetője, sem résztulajdonosa nem volt a kérdéses időszakban a Real Építészmérnöki Iroda Kft.-nek. A pórul járt építőipari fővállalkozó cég vezérigazgatója e-mailt küldött a kft. cégnyilvántartás szerinti ügyvezető-tulajdonosának, Varga Gézának.

„Tisztelt Varga Géza Ügyvezető Úr!

Kérem, tájékoztasson, hogy Gimesi András milyen jogcímen járt/jár el a Real Építészmérnöki Iroda Kft. nevében, mivel a köztünk fennálló szerződésekben sehol nincs megjelenítve, hogy Gimesi András képviselheti a társaságot, tárgyalásokat folytathat, alvállalkozókat irányíthat és utasításokat adhat a Real Építészmérnöki Iroda Kft. nevében.”

Varga Géza válasza:

„Gimesi András megbízási szerződéssel járt el a Real Építészmérnöki Iroda Kft. nevében.”

2020. július 28-án változás történt a Real Építészmérnöki Iroda Kft. ügyvezetésében és tulajdonosi körében: Vargát Kárpáti Krisztián István váltotta, majd mindössze alig fél év elteltével újabb csere következett, Hajnal Tünde nevére került a vállalkozás, amellyel szemben jelenleg NAV-végrehajtás van érvényben.

Az ügyben a Privátkopó több alkalommal kereste Gimesi Andrást és Varga Gézát, akik nem reagáltak a részükre megküldött kérdésekre.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »