Strassburghoz fordul a panziós, aki hét évet ült, amiért megvédte családját a cigány maffiától

Strassburghoz fordul a panziós, aki hét évet ült, amiért megvédte családját a cigány maffiától

Bár a börtönben mindenki ártatlannak mondja magát, Szántai Attila sashalmi panziósnak papírja van róla, hogy tényleg az. Igaz, 6 év 9 hónapot ült fegyházban, mire kiderült az igazság, addigra ráment az egészsége, a családja széthullott, az otthonát kamerák figyelik – írja a Blikk.

– Még mindig rémálmaim vannak. Csak sokára nyugszom meg, hogy tényleg senki nem akar bántani – mesélte a lapnak a panziós. – Öt gyerekem van, de egyik sem akar beszélni a múltról. Majdnem hét évig ültem fegyházban azért, mert az otthonomban védeni próbáltam a feleségemet és a saját életemet. Amikor kiengedtek, a gyerekem nem akart megismerni. 2001 januárjában szalagcímben hozták a lapok, hogy Sashalmon a Fekete Sereg nevű bűnbanda két tagja rátámadt a vállalkozóra, aki lelőtte őket.

– Sosem felejtem el, január 5-én, hajnalban két férfi betört az otthonunkba – folytatta Szántai Attila. – Megverték a feleségemet, Icukát, majd amikor védeni próbáltam őt, engem is. A pisztolyomat riasztófegyvernek hitték a támadóim. Egyikük el akarta venni, dulakodás közben elsült a pisztoly, ő meghalt. Társát az utolsó golyóval találtam el, neki megmentették az életét.

Hírdetés

Szántai Attila elmondta: harminc védője volt, mégis 13 év fegyházra ítélték, ebből majdnem hét évet ült.

– A Fekete Sereg elítélt tagjai bent is megtaláltak, többször ájultra vertek. Közben a gyerekeim külön nevelkedtek, hogy a bűnbanda ne állhasson bosszút rajtuk.

Szerencsére új ügyvédje, dr. Jován László perújrafelvételt kezdeményezett, majd bebizonyította: védence jogos önvédelemből használta a fegyverét, ezért ártatlan. Ennek köszönhető, hogy 2012. március 20-án a bíróság jogerősen is felmentette őt.

– Először 100 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptam az Igazságügyi Minisztériumtól, de még 370 millió forintot kértem az államtól. Azonban a bíróság – elévülésre hivatkozva – elutasította a kárigényemet, sőt, még nekem kell 6,4 millió forint illetéket fizetnem. De nem adom fel a harcot, most az emberi jogok strassburgi bíróságához fordultam jogorvoslatért.

Bár Szántai Attila a tragédia napjáig a panziójában 22 embert foglalkoztatott, a kieső hét év fegyház miatt a 72 ezer forintot sem éri el a nyugdíja. Ereklyeként őrzi Polt Péter legfőbb ügyész hét éve írt bocsánatkérő levelét, ahogy Tőkés László püspök levelét is, amelyben csodálatát fejezte ki az erkölcsi kitartásáért.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »