Strasbourg kibújt a szlovák nyelvtörvény megítélése alól

Strasbourg kibújt a szlovák nyelvtörvény megítélése alól

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön egy közel 10 évvel ezelőtt közvetített magyar nyelvű riport ügyében hozott döntést. Formai okokra hivatkozva elutasították a keresetet, így a magyarokat negatívan érintő szlovák nyelvtörvény továbbra sem változik.

A szlovák médiatanács (RVR) 2013-ban 165 eurós pénzbírságra ítélte a párkányi városi televíziót működtető céget, amiért 2012. július 6-án egy tragikus autóbalesettről készült riport során két szemtanú nyilatkozata csak magyarul hangzott, el szlovák felirat nélkül. A hatályos államnyelv használatát szabályozó törvény értelmében minden regionális televízió – a magántársaságokat beleértve – csak szlovák műsort sugározhat. A magyar nyelv használata esetén kötelező az adás feliratozása vagy pedig meg kell ismételni szlovákul is. Pereszlényi Gyula, az érintett cég tulajdonosa végül a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért. A kisebbségi sajtó szempontjából korántsem elhanyagolható kérdésről van szó, és erre Pereszlényi a beadványában igyekszik felhívni a hazai és külföldi intézmények figyelmét.

Hírdetés

A csütörtökön délelőtt nyilvánosságra hozott döntés utolsó bekezdésében az áll, a Legfelsőbb Bíróság ítéletét követően 6 hónapon belül nem került az emberjogi bíróság elé az ügy, ezért a keresetet elutasították. Az emberjogi bíróságtól viszont csak akkor lehet döntést várni, ha előbb a nemzeti jogrend összes fokozatát végigzongoráztuk, tehát ezért is meglepő, hogy épp ezen csúszott el a szlovákiai magyar tévé ügye. „Azt látom a döntésben, hogy nem akartak állást foglalni ebben a kérdésben” – nyilatkozta lapunknak Fiala-Bútora János, a felperes jogi képviselője, hozzátéve, hogy 6 éve vártak a döntésre, ami azért is szokatlan, mert ha formai okok miatt utasítják el a beadványt, akkor az általában egy éven belül megtörténik.

A hírt frissítjük!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »