Stoltenberg: Ukrajna támogatása befektetés a saját biztonságunkba

Stoltenberg: Ukrajna támogatása befektetés a saját biztonságunkba

Nyitókép: SITA

Ukrajna folyamatos támogatása befektetés az észak-atlanti szövetség országainak saját biztonságába – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ma Brüsszelben, amikor megérkezett a blokk országai védelmi minisztereinek találkozójára. Stoltenberg szerint ezért gondoskodni kell arról, hogy az orosz fegyveres agressziónak két éve ellenálló ukránok megkapják a szükséges fegyvereket. A NATO vezetője a lőszergyártás növelésének fontosságát is hangsúlyozta.

Stoltenberg délelőtt azt is megismételte, hogy várakozásai szerint az észak-atlanti szövetség 18 tagja idén a megállapodás szerint a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítja védelemre. Szerinte ez a 2014-es walesi NATO-csúcson elfogadott két százalék csak a minimális határ. Egyes tagállamok ugyanis már a GDP-jük nagyobb hányadát fordították védelemre. Az észak-atlanti szövetségnek 31 tagállama van, Svédország hamarosan újabb taggá válhat. A magyar parlamentnek azonban még be kell fejeznie a ratifikációs folyamatot.

Hírdetés

Stoltenberg szerint a NATO Ukrajnának nyújtott katonai támogatása nap mint nap látható a harctéren. Külön megemlítette a Cezar Kunikov orosz partraszállító hajó szerdai elsüllyesztését. Jens Stoltenberg méltatta a legutóbbi EU-csúcs eredményét is, ahol az állam- és kormányfők egyhangúlag jóváhagyták az 50 milliárd eurós hosszú távú pénzügyi segélycsomagot Ukrajnának.

„Arra számítok, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa is jóváhagyja az Ukrajnának szánt segélycsomagot”

– tette hozzá.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »