Srí Lankának már nincs dollárja olajra – dollára pedig rúpiájuk nincs

Srí Lanka állami olajtársasága már nem engedheti meg magának, hogy olajat vásároljon, és az országban súlyosbodhat az üzemanyaghiány – közölte pénteken az energiaügyi miniszter.

"Korábban kevés dollárunk volt az olajimporthoz. Most már rúpiánk sincs, hogy megvegyük a dollárt" – mondta Udaja Gammanpila miniszter a fővárosban, Colombóban újságíróknak.

Tájékoztatása szerint a Ceylon Petroleum Corporation (CPC) továbbra is veszteséges, és nem engedheti meg magának, hogy külföldről vásároljon olajat. Úgy vélekedett, hogy a vállalat akár 42 százalékos veszteséget is elkönyvelhet a kormány által meghatározott áron értékesített gázolajon.

A CPC tavaly 83 milliárd rúpia veszteséget könyvelt el.

"Elkerülhetetlen a súlyos hiány, hacsak nem emeljük az árakat, vagy az államkincstár nem kínál mentőövet" – fogalmazott a miniszter.

Srí Lanka egyre súlyosbodó devizahiánya komoly kihatással volt az energiaágazatra, amely kőolajszükségleteinek fedezésére teljes mértékben az importtól függ.

A mintegy 22 millió lakosú szigetországban korlátozták az áramfelhasználást, és hiányoznak bizonyos alapvető élelmiszerek, valamint az üzemanyag.

Hírdetés

A hőerőművek már nem képesek áramot termelni, és a közlekedési hálózatok működése is akadozik. A háztartásoknak gondot okoz a gáz és a fűtőolaj beszerzése.

Az államnak sikerült időt nyernie az Indiától múlt hónapban kapott 500 millió dolláros hitelt révén, amely lehetővé tette, hogy finanszírozza a mintegy hathetes szükségleteit fedező olajvásárlásokat.

A 2019 húsvétján elkövetett iszlamista támadások sora, majd egy évvel később a koronavírus-járvány megfosztotta Srí Lankát a fő devizaforrásától, a turizmustól. Ez katasztrofális hatással volt a sziget gazdaságára.

A kormánynak azóta drasztikus korlátozásokat kellett bevezetnie, hogy kezelhesse a devizatartalékait. Számos importtételt be is tiltott.

Ezek az intézkedések azonban egyes gazdasági tevékenységeket is visszaszorítottak, és súlyos hiányt okoztak. Az élelmiszerüzletek kénytelenek adagolni a rizst és a tejet. Az élelmiszerek árának emelkedése januárban új csúcsot ért el: 25 százalékot.

A nemzetközi hitelminősítők leminősítették Srí Lanka gazdaságát, mert attól tartanak, hogy az ország nem lesz képes törleszteni 35 milliárd dolláros külső adósságát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »