Speciálisan Afrikában bevethető katonai egység kiképzésére adott utasítást a honvédelmi miniszter

Speciálisan Afrikában bevethető katonai egység kiképzésére adott utasítást a honvédelmi miniszter

Egészen zavarba ejtő miniszteri utasítás jelent meg tegnap este a legfrissebb Hivatalos Értesítőben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hadszíntér-specifikus felkészítésről” adott ki minisztériumi utasítást (36/2022. IX. 22. számon), amelyben a Magyar Honvédség parancsnoka számára elrendeli,

„hogy – erre irányuló nemzetközi jogi és közjogi felhatalmazás esetére – gondoskodjon afrikai műveleti területen különleges műveleti feladatok végrehajtására és támogatására, illetve fenntartására alkalmas kötelék kijelöléséről és célfelkészítéséről.”

A tárcavezető elrendeli továbbá azt is, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója nyújtson szakmai támogatást az MH parancsokának igénye alapján, hogy a fenti feladatot végrehajtsák. 

A fent meghatározott feladat végrehajtásának, „a kötelék telepítésre történő készenléte elérésének a határideje 2022. november 30.”

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf, de az utasítás hatálya már a mai naptól életbe lépett. 

Részletek ugyan nem derültek ki a HM utasítással kapcsolatban, ugyanakkor a honvédelmi miniszter a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekre hivatkozik, valamint a Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiájáról szóló 1163/2020. (IV. 21.), illetve a Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiájáról szóló 1393/2021. (VI. 24.) kormányhatározatok végrehajtásával összefüggésben rendelte el a hadszíntér-specifikus felkészítést. 

Hírdetés

Magyar Közlöny

Egyébként Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiája értekezik Afrikából, igaz, „csak” Észak-Afrika viszonylatában. 

„Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan hazánkat közvetlenül érinthetik az Európa déli és keleti perifériáján jelentkező kihívások. A Magyarország biztonságát meghatározó régiókban nem sikerült lezárni az elmúlt évtizedek konfliktusait, amelyek könnyen és váratlanul terjedhetnek át más régiókra is. Ezért Magyarország biztonsága nem választható el a globális és regionális folyamatoktól, amelyek hatásai ellen hazánk többnemzeti együttműködésben lép fel. Ezzel együtt, Magyarország szempontjából kiemelt prioritással bír a nyugat-balkáni, és felértékelődött a közel-keleti, valamint az észak-afrikai térség, illetve az Európai Unió keleti szomszédságának stabilitása.

Magyarország a NATO által azonosított keleti és déli fenyegetések, valamint az észak-, kelet- és dél-európai szárazföldi hadszínterek találkozási pontjánál helyezkedik el, központi helyzete miatt háttérbázisként, felvonulási útvonalként, befogadó, összpontosítási, átcsoportosítási, felkészítési körzetként is funkcionálhat.

Európa, benne Magyarország, az európai hadszíntér mellett az észak-atlanti, a közel-keleti és az észak-afrikai hadszíntereken folytatott koalíciós hadműveletek és békeműveletek során is érintetté válhat, mivel az ezekbe a térségekbe telepített eszközrendszerek révén területe (vagy települő erői) csapásmérő eszközökkel elérhető a potenciális támadók által.”

Ugyanakkor azt ebben sem említik, hogy bármilyen beavatkozásra kellene felkészíteni a Magyar Honvédséget.

Emlékezetes, hogy az augusztus 20-án egy új világrend születéséről beszélő Szalay-Bobrovniczky Kristóf nemrég bejelentette, hogy szeptembertől emelik a katonák illetményét, ugyanakkor néhány héttel ezelőtt még egyáltalán nem zárta ki, hogy magyar katonákat küldenének Ukrajna területére.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »